Op uitnodiging van de jongerenafdeling van de Vereniging voor Milieuproffesionals (VVM) hield De Achtertuin dinsdag in Utrecht een workshop over duurzame ontwikkeling in relatie tot de economie.

Waarom "De Achtertuin" als naam van jullie bedrijf?
„Ondernemingen hebben vaak een ‘voortuin’, dat zijn de dingen waarmee ze zich presenteren. De ‘achtertuin’ krijg je niet te zien. Het is de plek waar soms minder verantwoorde zaken gebeuren, dat kan gaan over het dumpen van afval.

Met de workshops bieden we een kijkje in de achtertuinen van processen waarbij alledaagse producten worden gemaakt. Wat zit er nu voor verhaal achter het glas waar je uit drinkt?”

Hoe werkt de workshop?
„We laten deelnemers op een versimpelde manier de huidige economie naspelen. Ze leven dan op een eiland waar elk team met grondstoffen een product moet zien te maken. Door het spel merk je dat er schaarste aan grondstoffen is en er conflicten kunnen ontstaan.

Tijdens de workshop ervaar je hoe een lineaire economie werkt, waarin we dingen produceren, gebruiken en vervolgens afdanken. We moeten naar een duurzame, circulaire economie.”

Circu... wattes?
„Circulaire economie. Daarin draait alles om kringlopen. Net als in de natuur. Het is een hippe term voor een economie waarin grondstoffen niet verloren gaan, waarin bijproducten nuttig worden gebruikt en afval wordt gerecycled. De gedachte is dat afval niet bestaat, maar dat afval weer nieuwe grondstoffen oplevert. Een belangrijke pijler daarbij is: samenwerken. In de circulaire economie moeten partijen elkaar helpen. Restwarmte van fabrieken kan een gemeente prima gebruiken om huizen te verwarmen. Dan is samenwerking vereist.”

Wat is jouw doel, jouw drive?
„Al van kinds af aan ben ik bezig met duurzaamheid. Ik maakte me al jong druk om sociale ongelijkheid in de wereld. Als 10-jarige was ik vegetariër. En daar was ik heel fanatiek in.

We putten de aarde op allerlei manieren uit, de biodiversiteit gaat achteruit, ecosystemen storten in. We zijn letterlijk ons eigen graf aan het graven. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in de relatie tussen duurzaamheid en gedragsverandering. Ik wil mensen op een positieve manier motiveren om anders om te gaan met de planeet.”


„In een circulaire economie draait alles om kringlopen."


Reacties op de workshop

Pauline Lincklaen Arriëns (28), werkzaam bij Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond: „Het was een interessante workshop met een praktisch en actief spel. Waarin je merkte dat, ondanks dat er beperkte grondstoffen waren, iedereen voor zijn eigen product ging. Ik ben wel tot het inzicht gekomen dat samenwerken heel belangrijk is om tot een duurzame economie te komen. Het gebruik van elkaars afvalproducten zal voor sommige bedrijven een hele stap worden.”

Jasper Uijttenboogaart (26), masterstudent medical biology aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: „De workshop was leuk en speels opgezet. Er mocht wel wat meer diepgang in wat mij betreft. Bij de handelsfase van het spel viel me op dat iedereen voor zijn eigen gewin ging. Bij de circulaire economie draait het echter om samenwerking. Wat heb jij nodig? Wat kan een ander gebruiken of lenen?”