Studeren in Nederland betekent minder plezier hebben en harder werken, weet Robert Beckett (19) uit Groot-Brittannië. Voor de economiestudent was het vooral een geldkwestie om in Nederland te gaan studeren. 'Hier betaal je 2000 euro collegegeld in plaats van 9000 pond.'
Na een maandje Nederland weet Jihyun Jung het: wifi is sloom en je eet hier je eigen bord leeg. Maar als het nodig is, zijn mensen bereid je te helpen. De Koreaanse studente begon onlangs met de Engelstalige minor digitale marketing aan de Utrechtse Hogeschool Tio. Zoals gebruikelijk onder Aziatische studenten gaat ze tijdens de periode in Nederland met een westerse naam door het leven: Cecilia.
Een noodkreet. Zo kan het artikel dat Hanneke en Rhod' (namen gefingeerd) naar de redactie stuurden genoemd worden. De oproep aan kerken: Grijp ons, jongeren, bij de hand! Waarom? Omdat veel jongeren het gevoel hebben dat ze met geloofstwijfels en een zee van vragen op de rand van een afgrond staan.
De 'baas' van het Driestar College is onthutst dat voor veel leerlingen als kenmerken van een christelijke school vooral dingen noemen als "geen vloekende leraren", "meisjes dragen een rok" en "er zijn dagopeningen". In een column in het Reformatorisch Dagblad zet drs. W. de Kloe het mes in eigen vlees. "Misschien was geloofsoverdracht niet meer dan het aanleren van een set gedragsregels, die je moet beheersen om jezelf christen te kunnen noemen."
In Amerongen hield de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten woensdag en donderdag een tienerconferentie.
Gregory van der Top (20) uit Barneveld wordt erin ondergedompeld. Waarin? In het evolutionistische denken tijdens zijn studie biologie. Toch trekt hij -kritisch als hij is- gerust zijn mond open in de collegezaal.
Als christen op de kunstacademie kom je in aanraking met allerlei 'ook verkeerde' kunstuitingen, vertelt Diane Doornebal (19) uit Achterberg.
Moet je als christen een economische studie mijden omdat je daarmee je leven aan de Mammon, de geldgod, wijdt? Jan Vonk Noordegraaf (23) uit Maartensdijk concludeert van niet. Tegelijk beseft hij dat er meer is dan de keiharde euro's.
Echte theologen zijn vol van Christus, vol van de genade in Hem, vertelt Ruben van Asselt (23) uit Baarn. Hij ervaart een zekere Christusloosheid in de academische wereld, en dat gaat ook de theologische wereld niet voorbij.
Als christelijke arts moet je moeilijke keuzes maken, weet Jan Willem van der Veer (25) uit Utrecht. Hij ontving in november zijn masterbul na het afronden van de opleiding geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. In zijn vierde studiejaar liep hij zelf tegen de vraag naar de zin van het lijden aan.
Subthema 'Christenstudent'
Over leven als student in een seculiere omgeving.