Subthema 'Columns uit Oostenrijk'

Het vertrouwde, gezellige, volgebouwde Nederland hebben ze de rug toegekeerd. Maria en Matthias Wilbrink verwisselden vijf jaar geleden het Gelderse dorpje Lieren voor een leven tussen Oostenrijkse bergen en meren. Voor Puntuit schrijven ze vanaf nu wekelijks een wisselcolumn over de gebeurtenis die hun leven sindsdien op een ander spoor zette.

column

Almhut als eindbestemming

Half verwachtend dat onze examenreis, net als de reis naar Italië en de reis naar Ierland, ook in het water zou vallen, ging onze klas de negende oktober tegemoet, toen we toestemming van de directie kregen toch te gaan. Nu hadden we onze plannen toch al een beetje gedecimeerd van reis naar Rome of Milaan naar een almhut op tweeënhalf uur afstand; iedereen had er zin in.

Lees meer
column

Ik woon in Oostenrijk en ben niet gevaccineerd, dus is shoppen mij verboden

Terwijl in Nederland nog volop gediscussieerd wordt over nieuwe coronawetten en -maatregelen, lijkt Oostenrijk Nederland de afgelopen twee jaar telkens een stap voor te zijn.  

Lees meer
column

Bedevaart voor zegen op schooljaar

Hoewel zeventien van de twintig leerlingen in mijn klas rooms-katholiek zijn, in elke klas een Christusbeeldje hangt en er aan het begin en eind van het jaar een katholieke mis voor iedereen is, ga ik naar een openbare school. Dat bleek maar weer toen er vandaag een bedevaart in mijn rooster ingepland stond.

Lees meer
column

Wisselgeld zelf uit de kassa halen a.u.b.

Ik denk niet dat ik de aansporing om een greep in de kassa te doen ooit in Nederland ben tegengekomen. Maar toen we vanmiddag bij een kraampje langs de weg even wat verse melk en yoghurt gingen halen, bleek dat het vertrouwen van Oostenrijkers groot genoeg is om de klanten hun eigen wisselgeld te laten uitzoeken.

Lees meer
column

Oostenrijker tikkeltje autoritair

Toen we laatst op een terrasje zaten, gebeurde er iets waardoor mij weer eens een verschil tussen de Oostenrijkse en Nederlandse cultuur opviel. Een verschil, waaraan je als Nederlander in Oostenrijk moet wennen.

Lees meer
column

Presenteren in het Duits: catastrofaal

Ook in Oostenrijk wordt er van je verwacht dat je op school presentaties houdt. Ook zonder dat het in een vreemde taal is, ziet de gemiddelde leerling daar meestal al niet naar uit. Wanneer het in een taal is die je nog niet volledig of volledig niet beheerst, wordt het er niet gemakkelijker op.

Lees meer
column

Ik zwem 's nachts dus ik ben cool

„Ben je cool?” vroeg Tommy. „Tuurlijk”, zei ik. „Dan gaan we om middernacht zwemmen.” „Prima”, zei ik. Haha, dacht ik, alsof we dat niet wekelijks doen in de zomer. Maar dat wist Tommy niet.

Lees meer
column

Wij kunnen niet bepalen wat zwart is en wat wit

Toen ik twaalf jaar oud was, kwam ik van een reformatorische basisschool in Nederland op een openbare middelbare school in Oostenrijk terecht. Mijn horizon verbreedde zich, ook omdat ik nu niet alleen katholieken en evangelischen ontmoette, maar eveneens moslims.

Lees meer
column

Geen schnitzel, wel een baan

Al weken droomde ik van een grote wienerschnitzel. Sinds het einde van mijn persoonlijke vegetarische tijdperk waren de restaurants niet meer open geweest. Dus toen de horeca in Oostenrijk weer openging, reed ik met mijn door de stromende regen een half uur over smalle kronkelweggetjes richting de Schnitzel. Zoals dat gaat wanneer een gezin met een paar pubers onderweg is, had tegen de tijd dat we gearriveerd waren iedereen oortjes in.

Lees meer
column

Hellingproef

Ik ben een enorme Amerika-fan, onder andere omdat, als je Amerikaanse films moet geloven, iedereen boven de anderhalve meter al in gave pick-ups mag rijden. Door onze emigratie is mijn autodroom in elk geval deels uitgekomen. In Oostenrijk mag je al met 15, 5 jaar beginnen met lessen. Je rijbewijs halen is nog een stuk goedkoper ook. Toch ben ik, onder andere door corona, pas in februari aan de weg gaan timmeren.

Lees meer