Professioneel op jacht naar snoeken en baarzen
Snoeken, baarzen, snoekbaarzen en roofbleien. Deze vier vissoorten zijn tijdens het Wereldkampioenschap Roofvissen de prooi van vijftien geoefende sportvissers. Donderdag begon het tweedaagse evenement in de wateren van de Biesbosch.
Op de kade van de haven in Drimmelen staan in de regen vijftien warm aangeklede sportvissers met elkaar te praten. Ze komen onder andere uit Duitsland, Polen, Letland, Amerika en Frankrijk. Het is tien uur in de ochtend. De deelnemers van het kampioenschap zouden eigenlijk al twee uur op het water moeten zitten, maar de harde wind en hoge golven gooien roet in het eten.
Roofvissen is een hengelsport waarbij alleen grote carnivoren, vleeseters, als de snoek worden gevangen. Roofvissers gebruiken werphengels en een plastic kunstvisje als aas. Om de snoeken te lokken, moet het visje bewegen. Daarom worden de hengels voortdurend uitgeworpen en met een katrol langzaam weer binnengehaald.
„Ik zie een stukje blauwe lucht”, merkt de Nederlandse deelnemer Willem Stolk op terwijl de regen met bakken uit de lucht komt. De hoop op gunstiger weersomstandigheden klinkt in zijn stem door.
Stolk haalde het evenement voor de komende drie jaar naar de Biesbosch. „Dit gebied is onder roofvissers heel bekend. Er zit veel vis en is daarom uitermate geschikt voor de hengelsport. Door dit wereldkampioenschap naar de Biesbosch te halen, wil ik de lokale politiek vragen om ervoor te zorgen dat dit zo blijft.”
Na enkele hoos- en onweersbuien breekt om half 12 eindelijk de zon door en is de wind wat afgezwakt. Gerrit Broders, een van de drie Duitse deelnemers, controleert snel of de hengels klaar zijn voor gebruik. „Ik heb nog nooit iets gewonnen, maar vandaag en morgen ga ik daar verandering in brengen”, zegt hij zelfverzekerd.
Aan boord van elke boot vaart een student van de Sportvisacademie Gorinchem mee als controleur. Wikke Griffioen is een van die studenten en hij controleert Broders. Wikke moet de lengte van de gevangen vis aan de jury doorgeven. Ook moet hij ervoor waken dat Broders niet te dicht bij de andere deelnemers of in de buurt van bruggen komt. „De meeste vissen zwemmen het liefst in de schaduw, bijvoorbeeld van een brug. Daarom is het niet eerlijk als ze daar gaan vissen.”
Rond het middaguur zijn alle deelnemers klaar voor vertrek. Vol gas varen de boten weg en verspreiden zich over de Biesbosch.
Elke deelnemer zoekt snel een goed plekje op. Het hengelen naar de roofvissen kan beginnen. Na een klein uur heeft Broders beet. Het is een flinke baars, waarmee de Duitser op een voorlopige derde plaats komt te staan. Nadat de vangst op de foto gegaan is, gaat de vis volgens de regels snel weer terug het water in.
Gedurende de middag worden tientallen langwerpige snoeken, dikke baarzen en ranke roofbleien uit het water gevist. Hoe langer de vis, hoe meer punten hij oplevert. Om kans te maken op de overwinning, moet een visser van elk soort minimaal twee exemplaren vangen.
Om half 7 zijn alle vissers terug in de haven. Broders staat dan op een vijfde plek achter Willem Stolk. De strijd is nog niet beslist. Vanavond is pas duidelijk wie zich een jaar lang ‘s werelds beste roofvisser mag noemen.