Kerk & religie
Nog eens 249 kerken weg bij methodisten VS

Raleigh. Nog eens 249 kerken hebben zich afgelopen weekend afgesplitst van de United Methodist Church (UMC), de op een na grootste protestantse denominatie in de Verenigde Staten.

Redactie kerk
25 November 2022 09:05Gewijzigd op 18 April 2023 11:18
Kerkgebouw van de United Methodist Church in Seattle. beeld Wikimedia, Joe Mabel
Kerkgebouw van de United Methodist Church in Seattle. beeld Wikimedia, Joe Mabel

Dat berichtte de Amerikaanse zender Fox News eerder deze week.

Afgevaardigden stemden zaterdag tijdens een speciale zitting van de North Carolina-conferentie van het UMC met 957 voor en 165 stemmen tegen het vertrek van 249 conservatieve gemeenten. Zij willen zich op 31 december onttrekken aan het kerkverband.

Het aantal kerken dat vertrekt, ligt op ongeveer 32 procent van het totale aantal. Zij nemen ongeveer 22 procent van het aantal leden mee.

De kerken zijn de laatsten die de UMC verlaten vanwege een aanhoudend geschil over de visie op homoseksualiteit en lhbti-acceptatie. Eerder deze maand verlieten 58 kerken het kerkverband en in juni vertrokken er 70 gemeenten. Prominente kerken in Texas, Arkansas en Louisiana hebben ook de intentie uitgesproken om te vertrekken.

De UMC heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een groeiende kloof tussen conservatieve en liberale gemeenten. Dit voorjaar vormde een deel van de conservatieve methodisten in de Verenigde Staten al een nieuw kerkverband: de Global Methodist Church (GMC). Dit gebeurde uit onvrede over het verschuiven van de datum van de algemene vergadering van de methodisten. Die werd drie keer uitgesteld en zal nu in 2024 plaatsvinden. Tijdens deze vergadering staat homoseksualiteit op de agenda.

In 2019 nam tijdens een speciale zitting de algemene vergadering van het kerkverband met een kleine meerderheid een verscherping aan van het verbod op het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht. Deze uitslag was onverwacht, want het westerse deel van de methodistenkerk wordt steeds liberaler.

Het waren met name de conservatieve Afrikaanse en de Filipijnse afgevaardigden die bij de stemming de doorslag gaven. Veel gematigde en liberale geestelijken maakten duidelijk dat ze zich niet aan het verbod zouden houden. Daarom ontstond het voorstel om UMC langs theologische lijnen te laten splitsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Methodisten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer