Onderwijs & opvoedingMediawijsheid

„Afgebakende schermtijd is mooi, maar zegt niks over online gedrag van je kind”

Ze weet dat sommige docenten de telefoon het liefst zouden verbieden op school, Maar volgens mediawijsheidscoach Tera Koops (26) is dat allang geen optie meer. „Voor jongeren is het een verlengstuk van hun persoonlijkheid.”

12 November 2022 08:33
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Koops is een van de zes mediacoaches die het Driestar College in dienst heeft. Samen met haar collega’s traint ze docenten in het lesgeven over mediagerelateerde onderwerpen, zoals cyberpesten, sexting en nieuwswijsheid.

Door middel van de speciale medialessen wil het Driestar College de leerlingen bewust maken van hun online gedrag. „Enerzijds willen we de weerbaarheid van jongeren vergroten. Dat ze in staat zijn online goede keuzes te maken. Dat doen we door bijvoorbeeld uit te leggen hoe een algoritme werkt, te benadrukken dat appjes soms verkeerd over kunnen komen of met elkaar te praten over het sturen van naaktfoto’s”, vertelt Koops.

18784795.JPG
Coach Mediawijsheid Tera Koops. beeld Tera Koops

Aan de andere kant heeft de coach ook de taak om docenten inzicht te bieden in de wereld van Instagram, TikTok en BeReal. „Sommige docenten hebben al moeite met het opstarten van een vergadering in Teams. Leg die maar eens uit wat het betekent als een leerling zegt dat hij „verrot gescholden is via DM”, zegt Koops vrolijk over een Direct Message.

Per Driestarlocatie verschilt het in hoeverre telefoongebruik is toegestaan. Zo mogen leerlingen in Gouda in de aula op hun mobiel. Op de gang, in het trappenhuis en in de klas mag die niet zichtbaar zijn. Op de locatie in Lekkerkerk moet de mobiel in de kluis, ook tijdens de pauzes. Andere afdelingen werken met een ‘mobielhotel’: een tas waar alle telefoons in moeten voordat de les begint.

Volgens Koops heeft het weinig zin om de mobiel totaal te verbannen van school. „Voor jongeren is het onderdeel van hun persoonlijkheid en een van de manieren waarop ze zich uiten.” De mediawijsheidscoach ziet een verschuiving ten opzichte van vroeger. „Toen ik veertien was had je Hyves en MSN. Dat was cool, maar alles speelde zich nog wel af op school, in de echte wereld. Nu doen leerlingen bijna alles online.”

Wie wordt betrapt met een mobiel in de klas, is deze niet langer dan een dag kwijt. Een paar jaar geleden was dat in sommige gevallen nog een week. „Nu kan dat echt niet meer”, zegt Koops.

Het belangrijkste is volgens haar dat een opvoeder een kind weerbaar maakt voor het gebruik van sociale media. „Ga naast jongeren staan en verdiep je in hun wereld. Vraag wat een nieuwe app inhoudt of wat ze online doen. Afgebakende schermtijd is mooi, maar als je kind binnen die twee uur allemaal rare dingen online doet, mis je als ouder alsnog je doel. Maak ze bewust, biedt kaders en blijf praten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer