Care4Life wil Pro Life-klant alternatief bieden
Het besluit van zorgverzekeraar Pro Life om te stoppen met de zogenaamde schone polis, laat een deel van de reformatorische gezindte in ontreddering achter. Een nieuwe speler op de markt, Care4Life, ruikt kansen en wil hun een alternatief bieden.
Bij Care4Life kunnen mensen vanaf komende dinsdag een zorgverzekering afsluiten. Ze hebben daarbij de keuze uit twee smaken: een reguliere en een ”bewust verzekerd”-polis. Die laatste lijkt sterk op de principepolis waar Pro Life eind dit jaar afscheid van neemt. De polis sluit vergoeding voor onder meer abortus, euthanasie, ivf en geslachtsveranderende ingrepen uit.
De nieuwe zorgverzekeraar biedt ook een reguliere polis aan, waarin levensbeëindigende behandelingen wél worden vergoed. „Dat doen we omdat we niemand willen uitsluiten”, licht Hans van Klaarbergen, directeur van Care4Life, toe in zijn pand in Dodewaard.
Om dezelfde reden is er in de principepolis de clausule opgenomen dat jongeren het recht op zelfbeschikking hebben. Minderjarigen vallen namelijk onder de zorgverzekering van hun ouders. „Stel dat een meisje van 17 iets wil wat in de polis is uitgesloten. Als haar ouders een principepolis hebben, heeft zij een probleem. Pro Life loste dat op door in zo’n situatie uit coulance te vergoeden. Wij regelen dat formeel binnen onze polisvoorwaarden.”
Het besluit van Pro Life om te stoppen met haar principepolis verrast Van Klaarbergen niet. „Een aantal jaren geleden was ik bij een bijeenkomst van moederconcern Achmea. Het bedrijf gaf aan in de toekomst met één zorgverzekeraar te willen werken. Achmea had mooie labels zoals de Friesland Bank en Avéro Achmea. Die hebben ze uit de markt gehaald. Toen dacht ik: als zij dat met andere merken doen, is Pro Life ook een keer aan de beurt. Dat zou betekenen dat een groep van zeker 100.000 klanten straks niet meer de polis heeft die ze wil.”
Van Klaarbergen heeft daarom de afgelopen jaren toegewerkt naar een zorgverzekering die een alternatief kan bieden voor Pro Life. Care4Life valt onder Aevitae uit Heerlen, een samenwerkingspartner van de op Malta gevestigde zorgverzekeraar Eucare. Zelf zegt hij geen grote bezwaren te hebben tegen abortus of euthanasie, maar hij heeft respect voor mensen die een andere overtuiging aanhangen en wil ook in hun behoefte voorzien.
Pro Life-directeur Jos Leijenhorst stelt dat een schone polis in het huidige systeem niet meer mogelijk is. Zo vindt 90 procent van de abortussen in abortusklinieken plaats, die draaien op belastinggeld. In hoeverre kunnen jullie een schone polis garanderen?
Van Klaarbergen: „Onze polis is schoon. Wie bepalen wat een schone polis is? Dat zijn degenen die hem afsluiten. Klanten die bij ons een principepolis afsluiten, kiezen niet voor abortus en euthanasie. Dan heb je dus een schone polis en betaal je niet direct mee voor zaken die zijn uitgesloten.”
Voor de klanten van ProLife geldt hetzelfde.
„Pro Life is Zilveren Kruis geworden. Daar bestaat de schone polis niet meer, je kunt er dus niet meer voor kiezen. Bij ons kan dat nu wel.”
Omdat jullie een principiële én een reguliere polis aanbieden, komt het geld in één zak terecht. Betalen klanten zo indirect niet toch bij aan euthanasie en abortus?
„Het klopt dat het geld uiteindelijk samenkomt. Dit is inherent aan het feit dat we in Nederland werken met een basisverzekering waarbij de overheid aan het roer staat. Maar betekent dat dan dat de polis niet meer schoon is? Dat vind ik wat ver gaan.
Vergelijk het met de aanschaf van een elektrische auto. Mensen kopen die vanuit principe, om het milieu te sparen. Daarnaast levert de fabrikant, bijvoorbeeld Volkswagen, ook diesels en andere auto’s. Toch hebben mensen terecht het idee dat ze in een schone auto rijden.
Hetzelfde geldt voor een zorgpolis. Stel dat iemand kiest voor een schone polis bij een verzekeraar die ook een reguliere polis aanbiedt, zoals wij doen. Dan is dat nog steeds een schone polis. Als je helemaal niet wilt meebetalen aan bijvoorbeeld abortus, moet je je nergens verzekeren. Er is voor zover ik weet wereldwijd geen verzekeraar die helemaal een schone polis heeft.”