Matt Walsh voert fel strijd tegen transgenderisme in VS
Een beeldbepalend gezicht in de Amerikaanse strijd tegen het transgenderisme is Matt Walsh, goed voor een miljoen volgers op Twitter. Een transgenderkliniek schort na kritiek van Walsh geslachtsoperaties op.
Walsh spreekt zich al lange tijd uit tegen het transgenderisme, dat een nieuwe definitie van man en vrouw voorstaat en gender boven geslacht stelt. Zelf spreekt hij over zijn „aanval op de genderideologie”, en meestal is er bij de 35-jarige podcaster en columnist geen woord Frans bij. In zijn ogen gaat het niet alleen om een onwetenschappelijke maar ook om een gevaarlijke beweging. Deze maand zag Walsh concreet resultaat.
Het begint met een aantal tweets eind september. Walsh beschuldigt daarin Vanderbilt University Medical Centre in Nashville ervan genderverwarde jongeren te „verminken” en dit voor het publiek proberen te verbergen. Walsh maakt met een opname uit 2018 duidelijk dat de transgenderkliniek geslachtsoperaties als een grote „moneymaker” ziet.
In het geluidsfragment pleit een Vanderbilt-arts voor medische geslachtsoperaties: „Een borstreconstructie van vrouw naar man kan 40.000 dollar opleveren. Een patiënt die alleen een routinematige hormoonbehandeling krijgt en die ik maar een paar keer per jaar zie, kan enkele duizenden dollars binnenbrengen zonder veel bezoeken en laboratoriumwerk.”
Volgens het rechtse televisienetwerk FOX News zijn de tweets van Walsh niets minder dan een bommelding. Zijn naam wordt inderdaad trending op Twitter. Feit is ook dat Vanderbilt University Medical Center de website van de transgenderkliniek enige tijd uit de lucht haalt. Verder verklaart het ziekenhuis dat Walsh de feiten verkeerd voorstelt.
Voor de gouverneur van de staat Tennessee, de Republikein Bill Lee, zijn Walsh’ tweets reden om een onderzoek naar de kliniek aan te kondigen. „We moeten de kinderen van Tennessee beschermen”, aldus Lee. De Vanderbilt-kliniek verklaart vervolgens alle geslachtsoperaties bij minderjarigen op te schorten. Voor Walsh een enorme overwinning. „De strijd is nog lang niet gestreden, maar dit zal kinderen redden van verminking en misbruik. Prijs God.”
Provocerend
Een ander resultaat dat Walsh lijkt te boeken, is dat het thema bredere aandacht krijgt. Cijfers en feiten die tot dusver buiten beeld bleven, komen naar voren. Zo kwam nieuwszender Reuters met het bericht dat farmaceutische bedrijven weigerden puberteitsblokkers wettelijk goedgekeurd te krijgen. Reuters meldt daarbij dat tussen 2017 en 2021 17.683 Amerikaanse kinderen en tieners tussen de 6 en 17 jaar puberteitsblokkers of geslachtshormonen voorgeschreven hebben gekregen – off label dus.
Artsen vertelden Reuters de geneesmiddelenfabrikanten „herhaaldelijk” te hebben gevraagd de medicijnen wettelijk goedgekeurd te krijgen, maar deze zouden dat telkens weigeren. Reden hiervoor zouden de kosten zijn. Bovendien waren de farmaceuten niet geïnteresseerd, omdat geslachtsbehandeling politiek gezien een ”hot potato” was.
Het valt niet te bewijzen dat Reuters dit naar buiten brengt omdat het klimaat rond gender door Matt Walsh’ inzet verandert. De Amerikaans-Canadese opiniemaker Jonathon Van Maren ziet dat verband wel. „De waarheid over gendertransitie komt naar buiten”, stelt hij.
Walsh is een opvallend gezicht in het verzet tegen het transgenderisme in Amerika. Zijn achterban is breder dan die van de traditionele blanke evangelical. De rooms-katholieke blogger is jong en strijdbaar en zal zijn wapens voorlopig niet neerleggen. Telkens zoekt hij de confrontatie op, vaak op een sarcastische, provocerende manier.
Bestsellerauteur
Dat geldt ook voor het kinderboekje dat hij afgelopen voorjaar liet verschijnen. Ook hier stelt Walsh de transgenderbeweging aan de kaak, wat maakt dat ”Johnny the Walrus” eerder voor ouders dan voor kinderen is bedoeld. Het verhaal over Johnny, die denkt dat hij een walrus is, ridiculiseert genderverwarring. De progressieve moeder probeert haar kind op te voeden als een walrus, uit respect voor de zelfidentiteit van haar zoontje, en Johnny’s medische transitie tot walrus is onderwerp van gesprek.
Het satirische kinderboek promoveert Walsh –zelf vader van vier kinderen– tot een bestsellerauteur. „Het succes bewijst dat mensen het beu zijn dat de kinderboekenmarkt wordt gedomineerd door linkse propaganda”, aldus Walsh. „Er zijn tientallen kinderboeken die kinderen hersenspoelen in de genderidentiteitscultus, waarin hun wordt geleerd dat identiteit kneedbaar is en biologie geen betekenis heeft. Dit boek is bedoeld als tegengif.”
Documentaire
Net voor de zomer kwam Walsh met de documentaire ”Wat is een vrouw?” Volgens de Amerikaan haalt de simpele vraag naar de definitie van een vrouw „het kaartenhuis van de genderideologie” omver. Walsh reist in de film de wereld rond om de vraag aan vreemden voor te leggen, van vrouwen in de straten van Amerikaanse steden tot mannen in Afrika. Hij interviewt ook specialisten, onder wie een huwelijks- en gezinstherapeut in Nashville die cliënten in hun transidentificatie wil bijstaan. Universitair hoofddocent Patrick Grzanka van de University of Tennessee reageert boos op Walsh’ vraag. Volgens hem is een vrouw „een persoon die zich identificeert als vrouw.”
Ook met de simpele vraag van ”What is a Woman?” naar de definitie van een vrouw bespot Walsh de genderideologie. Daarbij is zijn boodschap eigenlijk: De keizer heeft geen kleren aan. Opvallend is dat het in de film meer dan eens voorkomt dat Walsh’ gesprekspartner het interview wil afbreken. Was vooraf niet bekend wat Walsh en zijn cameraman kwamen doen?
Walsh’ opvattingen staan haaks op die van gezaghebbende Amerikaanse medische organisaties. Volgens hen kan het ontzeggen van medische zorg aan transgenderjongeren leiden tot hogere zelfmoordcijfers en andere psychische problemen. Maar Walsh vergelijkt deze aanpak met „kindermishandeling” en vindt met die boodschap een groot gehoor.