Synode GG denkt na over mediagebruik bij uitleg geloofsleer
De synode van de Gereformeerde Gemeenten (GG) sprak donderdagmiddag uitvoerig over het gebruik van moderne media bij de toerusting van jongeren over onderwerpen uit de geloofsleer.
De commissie toerusting dacht sinds de vorige synode na over de vraag: hoe kun je onderwerpen uit de geloofsleer overdragen naar onze jongeren en moet je daar beeld en geluid bij gebruiken?, zo lichtte ds. A. Schreuder (Beekbergen) als voorzitter van de commissie toe. „Het persoonlijk contact met jongeren is nooit te vervangen door media. Tegelijk moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, gelet op het mediagebruik van onze jongeren.”
„Als we niets doen, zitten jongeren op kanalen waar op een andere wijze geestelijk leiding wordt gegeven”, reageerde ds. A. Schot (Nunspeet). „Laat het vooral ondersteunend zijn”, zei ouderling A. J. van der Maas (Aagtekerke), die aandacht vroeg voor passende vormen.
Ds. M. H. Schot (Hendrik-Ido-Ambacht) wees op het spanningsveld tussen het gebruik van media en de aanzuigende werking die er van mediakanalen kan uitgaan in het algemeen. „Dat is een worsteling.”
Ds. Schreuder wees op de realiteit van het mediagebruik, en dat de commissie een voorzichtige, maar professionele lijn wil volgen. Vrees dat de video’s de catechisatielessen zullen gaan vervangen, ziet hij niet direct.
Zorg
Ds. B. J. van Boven (De Valk-Wekerom) sprak zijn zorg uit over het gebruik van de moderne media en vroeg aandacht voor gemeenten en kerkenraden die afstand willen houden. Ds. C. Hogchem (Wijk en Aalburg) pleitte ervoor als kerk niet voorop te lopen en samen afstand te bewaren. Enkele afgevaardigden gaven aan dezelfde zorgen te hebben.
Ds. J. M. D. de Heer (Middelburg-Centrum) legde uit dat korte en sobere video’s met een principiële boodschap onderwijzend kunnen zijn voor jongeren, ook in reactie op actuele vragen die leven. „Als een jongere op internet zoekt naar het woordje wedergeboorte, kan hij zomaar bij een site met een remonstrantse boodschap terechtkomen.”
Ds. P. J. de Raaf (Boskoop) wees op het vele werk dat de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten al heeft gepubliceerd. Ds. S. Maljaars (’s-Gravenpolder) benoemde de „werkelijkheid van de ontlezing bij de jongeren” en dat de jeugd „via de media bijvoorbeeld via video’s van Daniël toch wat meekrijgen.”
Ds. Schreuder vatte de verlegenheid van de synode samen. Hij benadrukte dat „onze jongeren er niets aan kunnen doen dat zij in 2022 opgroeien. Wij hebben een verantwoordelijkheid naar hen toe.”
De synode besloot in februari verder te spreken over dit onderwerp; de commissie toerusting komt dan met een uitgewerkt voorstel.
Misbruik
Het meldpunt Seksueel misbruik reformatorische kerken (meldpunt SMRK) heeft inmiddels een plaats gevonden in de Gereformeerde Gemeenten en andere aanverwante kerken, meldde deputaat J. W. Weijers (Capelle aan den IJssel-West) tijdens de synode. In 2021 waren er 26 meldingen, in 2022 al 37. „Het aantal blijft toenemen”, aldus Weijers. Meldingen die niet direct met seksueel misbruik binnen kerkelijke en/of pastorale gezagsrelaties te maken hebben, geleidt het meldpunt door naar andere instanties. Ouderling A. Hak (Alblasserdam) stelde voor dat er ook aan de Theologische School voorlichting wordt gegeven over het werk van het meldpunt. Synodevoorzitter ds. P. Mulder (Leiderdorp) opperde om ook op de classes voorlichting te geven over het meldpunt.
Verschillende afgevaardigden spraken hun grote waardering uit voor het werk dat tijdens de coronapandemie gedaan is door de medewerkers van het kerkelijk bureau in Woerden. „Er is heel veel werk verzet”, zei ds. P. Mulder samenvattend.
In het Archief & Documentatiecentrum bij de Theologische School in Rotterdam is het hele werk- en studiearchief van ds. M. Golverdingen (1941-2019) ondergebracht, meldde deputaat Weijers. „Tegelijk missen we nog veel van bepaalde perioden uit de geschiedenis van onze gemeenten, zoals de beginperiode.” Weijers hoopt dat documenten daarover nog eens in het archief zullen worden ondergebracht.
Catechisatiemethode
De door de GG samengestelde catechisatiemethode –in samenwerking met de Gereformeerde Gemeenten in Nederland– wordt heel breed gebruikt in de gemeenten, meldde ds. A. Schot (Nunspeet) als voorzitter van de commissie catechese op een vraag vanuit de vergadering. Hij onderstreepte het belang van het onderwijs: „Catechese is na de prediking het belangrijkste wat in de gemeenten mag gebeuren.”
Op de vraag of er in de serie ook een uitgave kan komen voor de belijdeniscatechisaties zal de commissie zich bezinnen, maar er is al veel materiaal van verschillende predikanten beschikbaar rond het Kort Begrip en de uitleg van ds. G. H. Kersten.
Vervolg
De synode was woensdag en donderdag bijeen voor de derde en vierde vergaderdag. De generale synode vergadert in februari verder.