BinnenlandErmelo
CU-burgemeester Hans van Daalen wil verbinder zijn in Ermelo

Mooi en eervol, vindt Hans van Daalen (51) zijn voordracht als burgemeester van Ermelo. Hij wil zijn „verbindende kwaliteiten” gaan inzetten in de Gelderse plaats. De gemeenteraad van Ermelo droeg Hans van Daalen woensdag voor als nieuwe burgemeester.

Hans van Daalen. beeld Gemeente Ermelo
Hans van Daalen. beeld Gemeente Ermelo

De Ermelose vertrouwenscommissie selecteerde hem uit de 29 kandidaten die solliciteerden. „Het burgemeesterschap is een eervolle functie”, vindt hij. „Ik ben blij dat mij het vertrouwen wordt gegeven en ik heb veel zin om aan de slag te gaan.”

Van Daalen vindt Ermelo „een prachtige gemeente op de Veluwe”, maar hij solliciteerde ook omdat hij graag een nieuwe stap wilde zetten na twaalf jaar wethouderschap in Barneveld. „Ermelo past mooi in het plaatje dat ik voor ogen had, dus ik wilde deze kans grijpen.”

Een andere reden om te solliciteren, is dat in Ermelo veel zorgorganisaties zijn gevestigd. „Ik heb daar wat mee omdat ik al heel lang wethouder in het sociaal domein ben.” Verder past de omvang van Ermelo –ruim 27.000 inwoners– ook goed bij de stap die Van Daalen wilde zetten. „De gemeente is niet al te groot en ik ben voor het eerst burgemeester.”

Van Daalen is getrouwd, vader van drie kinderen en woont in Amersfoort. Voor 2010 was hij ook wethouder in die gemeente. Naast zijn wethouderschap is hij buurtbemiddelaar en mediator. Ook was Van Daalen gemeenteraadslid in Amersfoort; eerst voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en later voor de ChristenUnie. De toekomstig burgemeester is van plan met zijn gezin in Ermelo te gaan wonen.

Ophef

Van Daalen gaat gemeente Barneveld missen. „Ik heb hier altijd met heel veel plezier gewerkt. Dat was dan ook niet de reden voor mij om te solliciteren.” Het geeft de wethouder „een dubbel gevoel” om Barneveld los te laten. „Dat kost wel even moeite.”

Ermelo heeft een periode van grote bestuurlijke ophef achter de rug: voorganger André Baars botste met de gemeenteraad en de wethouders en vertrok in 2020. De gemeente zocht dan ook een nieuwe burgervader die verbinding kan maken en goed kan luisteren.

Gemeente Ermelo zegt in een verklaring over de nieuwe burgemeester: „Hij kan Ermelo rust en stabiliteit brengen, mede door zijn uitstekende verbindende kwaliteiten.” Van Daalen herkent zich „in alle bescheidenheid” in die woorden. „Ik hou ervan om verbindingen te leggen, om rust in gesprekken te brengen en om mensen tot hun recht te laten komen. Maar in m’n eentje kan ik geen verbindingen maken. Dat moeten we samen doen.”

Sinds Ermelo in 1972 zelfstandig werd, na afsplitsing van gemeente Nunspeet, kende de gemeente enkel burgemeesters met een CDA-signatuur. Daaraan komt met de benoeming van Van Daalen een einde. Alleen de afgelopen twee jaar, na de aanstelling van Dorine Burmanje als waarnemer, had Ermelo even geen CDA-burgemeester. Burmanje is partijloos.

„Als burgemeester sta ik boven de partijen”, zegt Van Daalen. „Ik hoop dat de inwoners van Ermelo niet al te veel merken van mijn politieke kleur. Natuurlijk zegt het wel iets over de manier waarop ik in het leven sta.”

Donderdag 1 december wordt de ChristenUnie-politicus geïnstalleerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer