CHE niet meer Nederlands beste hogeschool
Na vijftien jaar kan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) zich niet meer de beste hbo-instelling van Nederland noemen. Hogeschool Viaa uit Zwolle staat op nummer één in de donderdag verschenen Keuzegids.
Hoewel de tevredenheid van CHE-studenten toenam, kon de hogeschool haar koppositie niet behouden. Met de behaalde score had de hogeschool de afgelopen jaren weliswaar een eerste plek verdiend, maar de Zwolse christelijke hogeschool haalt haar nu in met een nóg hogere waardering.
„Studenten zijn over de hele linie vooral erg tevreden over de docenten, voorbereiding op de loopbaan en de inhoud”, stelt de Keuzegids over de Viaa. Ook valt de bovengemiddelde doorstroom naar jaar twee op en lukt het veel studenten om binnen vijf jaar hun diploma te halen.
Viaa viert de prestatie donderdag met taart bij de koffie voor alle medewerkers en studenten. Omdat de opleiding verpleegkunde voor de tiende keer als beste uit de bus komt, is er ook een poffertjeskraam van de partij.
Studentenenquête
Jan Hol, bestuursvoorzitter van de CHE, feliciteert de Zwolse hogeschool. Hij is blij met de samenwerking tussen de drie christelijke hogescholen. „We zijn trots op de kwaliteit van ons persoonlijke en kleinschalig georganiseerde onderwijs en onderzoek, waar honderden collega’s met hart en ziel aan werken.”
Hogeschool Driestar uit Gouda eindigt deze keer op de vijfde plaats. Vorig jaar stonden alle drie de christelijke hogescholen in de top 4. De pabo van Driestar is de beste van West-Nederland.
De Keuzegids beoordeelt jaarlijks alle hbo-opleidingen in Nederland. Belangrijkste graadmeter daarvoor is de Nationale Studenten Enquête (NSE), waarin jaarlijks duizenden studenten aangeven in hoeverre ze hun studie en school waarderen. De NSE weegt voor maar liefst 70 procent mee in het oordeel van de Keuzegids. In die enquête scoren de drie christelijke hogescholen vooral opvallend hoog op de aansluiting van hun studie bij de beroepspraktijk. Andere verschillen, zoals de tevredenheid over docenten en betrokkenheid, zijn minimaal.
Bij het samenstellen van de Keuzegids telt verder het oordeel van kwaliteitsbewaker NVAO voor 10 procent mee. Prestatiecijfers bepalen de overige 20 procent van de score. Het gaat dan bijvoorbeeld om het aandeel studenten dat binnen vijf jaar een diploma heeft behaald en het percentage dat na het eerste jaar uitvalt.