Organisaties vragen kabinet opnieuw om uit energieverdrag te gaan
Twaalf organisaties, waaronder Urgenda, Milieudefensie, vakbond FNV en Greenpeace, vragen het kabinet om uit het Europese Energy Charter Treaty (ECT) te stappen. Ze noemen het verdrag „een grote hindernis” bij het behalen van de klimaatdoelen van Parijs. Onder meer FNV deed vorig jaar al eenzelfde oproep. Toen ondertekenden ook 1 miljoen Europese burgers een petitie tegen het verdrag.
De organisaties willen af van het ECT omdat het volgens hen de belangen van multinationals dusdanig beschermt dat overheden kunnen worden geconfronteerd met miljoenenclaims als ze klimaatmaatregelen willen nemen.
Het ECT kwam in de jaren negentig tot stand om investeerders in de energiesector te beschermen. Volgens de milieuorganisaties kunnen bedrijven onder het verdrag schadevergoedingen eisen bij overheden als ze vinden dat veranderingen in beleid hun winsten nadelig beïnvloeden. Volgende week dinsdag vergadert de Tweede Kamer over het ECT, voorafgaand aan een Europese bijeenkomst van Energieministers eind oktober.
Marjan Minnesma, directeur van Urgenda: „Het is hoog tijd om bedrijfsbelangen ondergeschikt te maken aan het maatschappelijk belang. Het ECT remt de broodnodige versnelling van de energietransitie die nodig is om burgers te beschermen.”