Manifest bepleit andere aanpak dakloosheid
Om een einde te maken aan dakloosheid van jongeren moet het kabinet „het roer drastisch omgooien.” Zeven organisaties, waaronder het Haagse Straat Consulaat, roepen het kabinet daartoe maandag op tijdens een manifestatie in de hofstad.
Dakloze mensen die tussen de wal en het schip vallen. Daarvoor maakt het Straat Consulaat in Den Haag zich vooral sterk, zegt directeur Marlies Filbri. Samen met zes andere belangenorganisaties, verenigd in de onlangs opgerichte coalitie SamenThuis 2030, organiseert het Straat Consulaat maandag, Wereld Daklozendag, de manifestatie ”Sleepout!”
Tijdens deze bijeenkomst in de Koekamp, een park in Den Haag, willen de organisatoren een manifest aanbieden aan staatssecretaris Maarten van Ooijen (Welzijn). Ook komen er jongeren, politici en belangenbehartigers aan het woord. Om het probleem van dakloosheid zichtbaar te maken, zullen de deelnemers aansluitend overnachten in het park nabij het Centraal Station.
Knelpunten
In Den Haag meldden zich in 2021 3365 personen bij het Daklozenloket. Landelijk gezien telde Nederland vorig jaar volgens het CBS ruim 32.000 daklozen, 4000 minder dan een jaar eerder. Het zijn cijfers waar Straat Consulaat-directeur Filbri een kanttekening bij plaatst. Ze geeft bijvoorbeeld aan dat het CBS minderjarigen en dakloze EU-migranten niet meetelt.
Datzelfde geldt voor „een grote en sterk groeiende groep ongedocumenteerden. Sommigen wonen hier al veertig of vijftig jaar, kunnen niet terug naar het land waar ze vandaan komen, maar hebben geen verblijfsvergunning. Ze hebben geen recht op opvang en een daklozenuitkering. Voor deze groep moet een humanitaire oplossing komen. Het leven op straat is hard.”
Als het gaat om de opvang en begeleiding van dak- en thuisloze mensen, signaleert Filbri diverse knelpunten. „De overgang van voorzieningen voor minderjarigen naar die voor mensen van achttien jaar en ouder moet bijvoorbeeld soepeler verlopen, zeker voor de groep die uit een residentiële inrichting komt. Ze worden nu vaak verwezen naar hun sociale netwerk, maar dat hebben velen niet of nauwelijks. Soms kunnen ze wel een poosje bij kennissen slapen, maar dat houdt een keer op.”
Sleutel
De Coalitie SamenThuis 2030 roept de landelijke politiek maandag op om aandacht voor dakloze jongeren prioriteit te geven. In haar manifest pleit ze onder meer voor het toegankelijk maken van de zorg voor jongeren die een risico lopen op dakloosheid, het voorkomen van schulden en het „met spoed” realiseren van betaalbare woningen. Ook zouden jongeren zelf betrokken moeten worden bij het vinden van oplossingen.
De directeur van het Straat Consulaat onderstreept onder meer het belang van een forse uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen. „Dakloosheid is niet allereerst een zorg-, maar een woonprobleem. Er zijn veel te weinig betaalbare woningen.” Een verblijf in de maatschappelijke opvang, bij een instelling zoals het Leger des Heils, moet zo kort mogelijk duren, benadrukt Filbri. „Mensen zouden na een paar weken de sleutel moeten krijgen van een huis. Dan kunnen ze echt verder werken aan hun toekomst.”