Politiek

Kaag blijft erbij: pas volgend jaar duidelijk hoe prijsplafond betaald wordt

Minister Kaag (Financiën) blijft erbij dat ze op korte termijn geen helderheid kan geven hoe het prijsplafond op de energierekening betaald zal worden.

7 October 2022 11:35
SGP-Kamerlid Stoffer dringt aan op helderheid over bekostigingsmaatregelen voor het prijsplafond. beeld ANP, Robin Utrecht
SGP-Kamerlid Stoffer dringt aan op helderheid over bekostigingsmaatregelen voor het prijsplafond. beeld ANP, Robin Utrecht

Dat standpunt verdedigde de minister van Financiën donderdag tijdens de tweede dag van de Algemene Financiële Beschouwingen. Meerdere partijen willen van minister Kaag weten hoe het kabinet het prijsplafond wil gaan betalen.

Eerder deze week werd duidelijk dat de overheid de kosten van de ingreep raamt op 23,5 miljard euro. Het is gebruikelijk en in lijn met de begrotingsregels dat als de regering besluit extra miljarden uit te geven, er ook maatregelen tegenover moeten staan om de kosten van de plannen te kunnen betalen.

Partijen van zowel de linker- als rechterflank van de oppositie willen weten waar ze aan toe zijn. „Ik vind dat dit niet kan”, zegt PvdA-Kamerlid Nijboer over de stellingname van minister Kaag om pas volgend voorjaar terug te komen op het bekostigingsvraagstuk. Ook SP en SGP willen eerder helderheid van de minister. „Heeft de minister door dat ze de Kamer eigenlijk in een onmogelijke positie zet?”, aldus SGP-Kamerlid Stoffer.

De reden waarom de oppositiepartijen aandringen op duidelijkheid, verschilt. Zo willen PvdA en SP uitsluitsel dat er geen extra bezuinigingen komen op bijvoorbeeld de zorg. Beide partijen kunnen ermee leven als de overheid de staatsschuld laat oplopen om de kosten te dekken. De SGP daarentegen wil juist niet dat de schuld hoger uitvalt en wil ook niet dat het bedrijfsleven de rekening krijgt.

Minister Kaag hield echter voet bij stuk. „Ik heb nog eens een keertje met de ambtenaren gesproken om te vragen: weten we zaken eerder? Het antwoord blijft: nee”, aldus Kaag. De minister voerde verschillende argumenten aan. De belangrijkste daarvan is dat het nog erg onzeker is wat het prijsplafond daadwerkelijk gaat kosten. Dat kan variëren van 10 tot 40 miljard euro, afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijzen. Kaag wil daar eerst meer duidelijkheid over.

Intentie

„Het is mijn intentie om het prijsplafond te dekken”, zei Kaag vooruitblikkend op komend voorjaar. Ze verwacht dat onder andere de cijnzen, een solidariteitsheffing en hogere gasbaten bij kunnen dragen aan de oplossing. Van elk van de opties is echter nog niet duidelijk wat ze opleveren. Ook een hogere staatsschuld behoort tot de mogelijkheden, zei Kaag, die eveneens bezuinigingen uit principe niet wilde uitsluiten.

De coalitiepartijen kunnen er goed mee leven dat het kabinet pas volgend jaar duidelijkheid geeft. „Ik bied het kabinet graag de ruimte om tot een oplossing te komen. Dit is niet met een schaartje te knippen”, aldus CU-Kamerlid Grinwis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer