BinnenlandJeugdzorg
„Pleegkinderen jeugddorp De Glind mishandeld en seksueel misbruikt”

Fysieke en psychische mishandeling en seksueel misbruik: de verhalen van voormalige pleegkinderen over jeugddorp De Glind liegen er niet om.

Luchtfoto van De Glind. beeld ANP, Bram van de Biezen
Luchtfoto van De Glind. beeld ANP, Bram van de Biezen

De vermeende slachtoffers voelen zich niet gehoord. Verschillenden van hen vertellen hun verhaal aan Omroep Gelderland, die deze donderdag de schokkende onthullingen uit het jeugddorp naar buiten bracht.

De Glind is een dorp vlakbij Barneveld, met zo’n zevenhonderd inwoners. In het dorpje wonen veel uithuisgeplaatste kinderen in gezinshuizen. Nu blijkt dat in die huizen veel is misgegaan, vooral tussen 1984 en 2000, maar ook recenter.

Zo vertellen anonieme getuigen tegen Omroep Gelderland dat pleegouders kinderen trapten, soms tot bloedens toe sloegen of urenlang aan tafel lieten zitten. Ook zou een kind zijn ontlasting hebben moeten opruimen. Daarnaast waren er diverse meldingen van seksueel misbruik.

Bij de jeugdzorgaanbieders in De Glind –voorlopers van Pluryn, werkzaam in het jeugddorp sinds 2016– kwamen verschillende signalen binnen van de misstanden, maar daar deed niemand wat mee. Een klachtencommissie verklaarde een ingekomen klacht over mishandeling ongegrond. Collega’s spraken een van de pleegvaders aan op te hardhandig ingrijpen, maar hij mocht bij de organisatie blijven werken.

Verschillende pleegouders die de fout ingingen, zijn met kinderen en jongeren blijven werken, als jeugdbeschermer, vertrouwenspersoon op een school en gezinstherapeut. Sommigen hebben hun functie nog.

Wim Mulder, woordvoerder bij Pluryn, noemt ieder verhaal over misstanden „er een te veel. We zijn geschrokken van alles wat naar buiten is gekomen.”

Welke acties gaat u ondernemen nu dit bekend is geworden?

Mulder: „Vanaf deze donderdag kunnen mensen bellen of een e-mail sturen naar ons als ze hun verhaal willen doen over wat hen in de jaren negentig is overkomen.”

U heeft het over de jaren negentig, maar er zijn volgens Omroep Gelderland ook recente klachten.

„Dat heb ik gehoord inderdaad, maar wat voor klachten dat zijn, weet ik niet.”

Opent u met het telefoonnummer en e-mailadres een meldpunt?

„Nee, want een meldpunt moet onafhankelijk zijn, en dat zijn wij als betrokken organisatie niet. Het is bedoeld om het gesprek aan te gaan met en een luisterend oor te bieden aan mensen. Op die manier kijken we of we nog iets voor ze kunnen betekenen.”

Welke lessen voor de toekomst trekt u uit deze verhalen?

„We willen eerst luisteren naar de verhalen die binnenkomen via het telefoonnummer en de e-mail. Daarna proberen we lessen te trekken uit wat we te horen krijgen. Overigens is er de afgelopen jaren al veel veranderd in De Glind. Zo moeten gezinshuisouders een diploma hebben.”

Waarom is er niet eerder opgetreden tegen misstanden die zich voordeden?

„De vermeende misstanden deden zich voor bij zogeheten rechtsvoorgangers van Pluryn. Daarna hebben er verschillende fusies plaatsgevonden. We weten op dit moment niet hoe en waarom voorgaande jeugdzorgaanbieders hebben gehandeld. We gaan nu eerst luisteren naar de verhalen van mensen en daarna kijken we wat ons te doen staat. Het kan zijn dat we dan een onderzoek opzetten naar wat er precies is gebeurd en hoe er is gehandeld, maar dat is niet zeker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer