Kerk & religie

Ontmoetingsdag Friedensstimme: uitzien naar het licht

„Onze levensreis is als een donkere tunnel”, vindt ds. A. van der Zwan. „Wat kun je uitzien naar het licht aan het einde van die tunnel. Het zelfgekozen donker van onze levensreis wordt door God opgeklaard.”

Van onze correspondent
3 October 2022 09:17
Ontmoetingsdag van stichting Friedensstimme, zaterdag in de Veluwehal te Barneveld. beeld André Dorst
Ontmoetingsdag van stichting Friedensstimme, zaterdag in de Veluwehal te Barneveld. beeld André Dorst

Dat zei de predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Dordrecht-Centrum zaterdag aan het begin van de ontmoetingsdag van stichting Friedensstimme in de Veluwehal te Barneveld. Friedensstimme ondersteunt evangelisten in Rusland en omliggende landen.

In zijn openingswoord stond ds. Van der Zwan, voorzitter van Friedensstimme, stil bij Jesaja 21:11-12, waar de profeet antwoord geeft op de roep uit het heidense Seïr: „Wachter, wat is er van de nacht?” De wachter antwoordt: „De morgenstond is gekomen, het is nog nacht. Wilt u vragen, vraagt. Keert weder, komt.” Een raadselachtig antwoord, aldus ds. Van der Zwan. Midden in de duisternis is de morgen gekomen, maar het is nog nacht. „De Heere roept via Jesaja op tot wederkeer, tot bekering. Daarvoor gebruikt Hij ook evangelisten, om heidenen tot bekering te brengen.”

Meeuw

Oleg Ljoebitsj dient al vijfentwintig jaar als evangelist in het hoge noorden van Siberië, Tajmyr. In 2005 was hij ook op de ontmoetingsdag in Barneveld. Ook nu getuigde hij van de weg die de Heere met hem is gegaan en over de wonderen die God in zijn leven heeft gedaan. Daarom doet hij niets liever dan de Heere groot maken, zei hij. Waar God Ljoebitsj riep, ging hij. Ook al bracht hem dat in de meest barre omstandigheden. Ljoebitsj getuigde hoe de Heere dertig jaar geleden zijn ziel gered heeft. Nu mag hij dienen in Tajmyr en woont hij met vrouw en veertien kinderen in Norilsk, een zeer vervuilde stad boven de poolcirkel, in Siberië.

Ooit was hij op reis via een rivier met laagstaand water. De juiste weg over het water wist hij niet meer. „De Heere liet mij zien dat ik op de vogels moest letten. Inderdaad kwam er een meeuw bijna op mijn hoofd zitten. Die wees mij de juiste weg.”

18656104.JPG
Evangelist Ramazan Alimov en zijn vrouw Marianna. beeld André Dorst

Over de levensweg van Oleg Ljoebitsj schreef voormalig medewerker van Friedensstimme, Kees Eijkelboom, een biografie. Ook scheef hij over de levensweg van de Duitser Waldemar Keller: ”Een leven in de schaduw van Gods hand.” Beide boeken werden op de ontmoetingsdag gepresenteerd.

Ds. W. van ’t Spijker en ds. P. W. J. van der Toorn deelden als christelijke gereformeerde zendingsdeputaten een videoverslag van hun zendingsreis naar het gebied waar Oleg Ljoebitsj werkt, het schiereiland Tajmyr. Zij namen daar deel aan een conferentie. Ds. Van der Toorn hield daar een lezing over Christus in de Psalmen. Ds. Van ’t Spijker sprak over de tijd tussen het Oude en het Nieuwe Testament.

Heilszekerheid

Ds. P. de Ouden, hersteld hervormd predikant te Katwijk, opende de middagbijeenkomst vanuit Johannes 14: „Wij willen graag Jezus zien.” „We moeten niet tevreden zijn met Jezus op afstand”, aldus ds. Den Ouden. „We moeten Hem persoonlijk spreken.”

Ramazan Alimov en zijn vrouw Marianna werken als zendingsechtpaar in de provincie Turkistan, in het zuiden van Kazachstan. Ramazan Alimov vertelde over de grote daden die God doet onder het volk waar zij werken. Hij is geboren in een ongelovig gezin. Toen zijn ouders scheidden, werd hij opgevoed door zijn oma. „Maar ik bleef bidden dat mijn moeder terug zou komen.”

Als twaalfjarige kwam Alimov tot bekering. „Als God me zou roepen, dan zou ik gaan.” Sinds 2016 is hij in Turkistan evangelist onder moslims. Hij werkt nu aan de bouw van een kerkje.

Ada Schouten, bestuurslid van Friedensstimme, vertelde een verhaal voor de kinderen, over heilszekerheid. „Als je zelf gered bent, wil je ook anderen redden. Je bent veilig als je de Heere Jezus kent.”

Een samengesteld koor en orkest uit Schloss Holte (Duitsland) bracht liederen ten gehore. Ds. Den Ouden sloot de ontmoetingsdag af met een bemoediging en een gebed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer