Buitenland
Iran beschiet Koerden in Irak wegens aanhoudende protesten

Bij Iraanse beschietingen in Iraaks Koerdistan zijn zeker negen mensen om het leven gekomen. De gezondheidsminister van de regio meldt ook 24 gewonden. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft de Koerdische regio in het buurland beschoten met raketten en drones en waarschuwt dat er meer aanvallen zullen komen.

ANP

De Iraanse autoriteiten hebben de Iraanse Koerden in Irak ervan beschuldigd dat ze de protesten in Iran van de afgelopen dagen hebben aangewakkerd. Aan de Iraanse kant van de grens wonen meer dan 10 miljoen Koerden en ook in dat gebied is het erg onrustig. Sinds de 22-jarige Mahsa Amini om het leven kwam, zijn duizenden mensen de straat op gegaan tegen politiegeweld tegen vrouwen. Bij de protesten zijn tientallen mensen om het leven gekomen en meer dan duizend mensen gearresteerd.

Een Iraanse Koerdische partij die vanuit Irak opereert, zegt dat de partijkantoren zijn beschoten bij de aanval vanuit Iran. De Revolutionaire Garde spreekt van Koerdische terroristen en is vastberaden „de terroristische bases te ontmantelen”. Irak veroordeelt de aanval en heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen om uitleg te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer