Opiniecommentaar

Baudet moet geen olie gooien op vuur van complotdenkers

Hoe snoer je een politicus de mond die zich vergaloppeert? Niet door collectief vak K te verlaten.

Hoofdredactie
23 September 2022 12:24
FvD-leider Baudet veroorzaakte tumult tijdens de algemene beschouwingen, waardoor het kabinet collectief de zaal verliet. beeld ANP, Sem van der Wal
FvD-leider Baudet veroorzaakte tumult tijdens de algemene beschouwingen, waardoor het kabinet collectief de zaal verliet. beeld ANP, Sem van der Wal

Tijdens een van de belangrijkste debatten van het jaar, de algemene beschouwingen, zette FVD-voorman Thierry Baudet de vice-premier, Sigrid Kaag, in haar hemd. Ze studeerde aan een „spionnencollege.” Het complete kabinet verliet de zaal en legde zo het debat lam.

De toon in de Tweede Kamer is niet altijd hoffelijk. Maar als het halve land meekijkt, hebben politici nog meer de neiging om alle registers open te trekken. De populisten onder hen doen hun naam eer aan en bespelen het volksgevoel.

In het politieke debat mag, ja móet de toon soms scherp zijn. Het gaat in Den Haag niet alleen om miljarden euro’s, maar ook om zaken van leven en dood. Toch zijn er duidelijke grenzen aan het politieke steekspel en die zijn ook nodig. We weten immers dat woorden dodelijk kunnen zijn. Een paar weken geleden beweerde een populaire podcast dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel 750.000 euro smeergeld had aangepakt om de coronatesten langer te verplichten. Woensdag bleek dat het bericht volstrekt ongegrond was. Ook al hebben de podcastmakers intussen spijt betuigd, toch blijven deze valse beschuldigingen rondzingen en zijn ze koren op de molen van complotdenkers. En evenals Van Dissel moeten ook Kaag en haar gezin streng beveiligd worden.

Daarom is de verdachtmaking van de FVD-leider over Kaag zo kwalijk. In het politieke debat mag Baudet mopperen over migranten en klimaatakkoorden, hij mag zijn warme gevoelens voor Poetin verwoorden, hij mag een wig proberen te drijven tussen coalitiepartijen, maar met zijn bewering over de studie van Kaag raakt hij haar persoonlijke integriteit. Het was geen reactie op haar beleid maar een beledigende suggestie, namelijk dat ook zij gerekruteerd kan zijn als spion. Dat verhaal past naadloos bij de samenzweringstheorie dat Kaag aan de leiband loopt van het World Economic Forum en een geheime wereldregering die het ook in ons land voor het zeggen willen hebben. Met zo’n zelfde gedachte in het achterhoofd liep een man met een brandende fakkel voor het huis van Kaag.

Baudet beseft heel goed dat zijn uitlatingen olie zijn op het vuur van complotdenkers, maar dat weerhoudt hem niet. Ook al zouden Kaag en het kabinet nog zulke dwaze besluiten nemen, toch is het terecht dat hem hier de mond gesnoerd werd. Kamervoorzitter Bergkamp had dat beter eerder en krachtiger kunnen doen. Haar treft hier echter niet de blaam, maar Baudet, die zijn tong niet kan temmen.

Dat het kabinet vervolgens wegloopt, helpt evenmin. Daardoor kregen de uitlatingen van Baudet een nog groter bereik. SGP-leider Kees van der Staaij distantieerde zich niet van hem, maar reikte wel de sleutel aan voor een betere omgang met elkaar in de Kamer. Steeds harder langs elkaar heen praten leidt tot een Babylonische spraakverwarring en wakkert de polarisatie aan. Geen overmoed maar ootmoed, geen Babel maar Bijbel, bepleitte hij. Ons volk is niet gebaat bij geldingsdrang, maar heeft de Geest van Pinksteren nodig, Die liefde en dienstbetoon leert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer