PolitiekBijdragen SGP en CU

Van der Staaij (SGP) refereert aan Toren van Babel tijdens Kamerdebat

Traditiegetrouw heeft SGP-leider Kees van der Staaij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen iets meegenomen om zijn bijdrage kracht bij te zetten. Dit jaar betrof het een replica van ‘De Toren van Babel’ van Pieter Bruegel de Oude.

Webredactie
22 September 2022 08:25
Kamerbodes brengen een door Kees van der Staaij (SGP) geregelde replica van het schilderij De Toren van Babel binnen. beeld ANP, Sem van der Wal
Kamerbodes brengen een door Kees van der Staaij (SGP) geregelde replica van het schilderij De Toren van Babel binnen. beeld ANP, Sem van der Wal

Met het schilderij stelt Van der Staaij de vraag of de Kamerleden elkaar wel verstaan, of dat ze langs elkaar heen praten. „De spraakverwarring in onze politiek, in onze samenleving heeft als een besmettelijke ziekte om zich heen gegrepen en de gevolgen zijn gigantisch."

„Veelzeggend dat wij het Binnenhof hebben verlaten om ons te vestigen pal naast het Haagse Babylon…”, merkt hij op, verwijzend naar het pand New Babylon, om de hoek van het gebouw van de Tweede Kamer.

Van der Staaij wees tijdens zijn bijdrage op de ‘goede ordeningen’ die God in Zijn Woord geeft. „Het verhaal van de torenbouw gaat over hoogmoed, te veel vertrouwen in het eigen kunnen. Maar het gaat ook over de mens die zijn eigen weg wil gaan, zelf heer en meester wil zijn over zijn leven, niet de weg gaan die de Schepper wijst. Al honderd jaar verwijst de SGP in dit parlement naar de goede ordeningen en leefregels die God in Zijn Woord geeft: geen Babel, maar Bijbel. Waarden zoals een wekelijkse dag van rust. Trouw aan wie je trouw beloofde. Bescherming van pril ongeboren leven, en van oud, kwetsbaar leven tegen menselijke overmoed.”

Van der Staaij nam in het verleden vaker voorwerpen mee om zijn verhaal te verbeelden. Zo bracht hij in 2019 een replica van Rembrandts ‘De verloren zoon’ mee voor premier Rutte.

Bekijk hier de volledige bijdrage van Van der Staaij.

Segers

Ruimte geven aan de godsdienstige overtuigingen van een minderheid gaat ook de Tweede Kamer steeds moeilijker af. Dat constateerde CU-leider Segers tijdens de algemene beschouwingen. Hij verwees naar de recente koerswijziging van Pro Life. De christelijke zorgverzekeraar werd min of meer gedwongen zich aan te passen aan een meerderheid, constateerde Segers. „En het erge is: het werkt nog ook. Pro Life heeft zich inmiddels aangepast en meer nog dan nodig”, voegde hij eraan toe.

Religieuze minderheden worden in Nederland te vaak beschouwd „als een soort laatste Gallische stammen die nog onderworpen moeten worden”, aldus Segers.

Bekijk hier een deel van de bijdrage van Gert Jan Segers (ChristenUnie).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer