Applaus wedijvert op Prinsjesdag met boegeroep langs de route
Wat aarzelend klinkt er applaus als de Glazen Koets dinsdag over de schelpen op het Lange Voorhout rolt. Het ”Oranje boven” kan nauwelijks het boegeroep overstemmen.
Na twee coronajaren kon Prinsjesdag dit jaar eindelijk weer een feestelijke gebeurtenis worden, vol met ceremonieel vertoon. Voor prinses Amalia was de dag extra speciaal; zij was er voor de eerste keer bij op de derde dinsdag van september.
Maar lang niet iedereen is naar Den Haag gekomen voor een feestje. Langs de hele route die de koninklijke stoet aflegt –van Paleis Noordeinde tot de Koninklijke Schouwburg– wapperen talloze omgekeerde vlaggen en boerenzakdoeken. Naast de blije gezichten van kinderen die de paarden, de uniformen en de fanfare maar wat interessant vinden, zijn er veel boze blikken te zien. Boeren die hun ongenoegen over het kabinetsbeleid hoorbaar willen maken, maar ook anticoronademonstranten en antimonarchisten hebben hun plaats ingenomen.
Op het Lange Voorhout is het vak voor schoolklassen rond tien uur al goed gevuld. De Glazen Koets zal nog ruim drie uur op zich laten wachten, maar dat deert de meesten niet.
Krukjes
Onder de statige bomen staan ook groep 7 en 8 van de Rehobothschool uit Opheusden. Deze dinsdagochtend even na achten is de groep van een kleine vijftig leerlingen vertrokken.
Medewerkers van de gemeente Den Haag delen rood-wit-blauwe vlaggetjes uit. Een groepje vriendinnen loopt met hele bossen van die papieren dingen. Al 27 hebben ze er verzameld. „Voor de Oekraïners bij ons op school”, vertelt een van hen. In Opheusden krijgen zo’n 35 kinderen uit het oorlogsgebied les.
Veel kinderen hebben krukjes of stoeltjes meegenomen. Er komt een onafgebroken stroom van snoep en chips uit de rugzakken. Vervelen zullen ze zich niet, denkt groep 8-leerling Tamare Bakker. „Het is gezellig met mijn vriendinnen. Ik vind het een hele eer dat we de koning mogen gaan zien, en Máxima en Amalia. Daardoor voelt dit uitje toch anders dan een schoolreisje.”
High five
Er is continu politie, te voet en op de fiets. De agenten willen nog weleens een high five uitdelen. Ook lopen er verslaggevers met grote camera’s rond. Maar wat graag gaan de vlaggetjes die de leerlingen hebben gekregen, de lucht in op het teken van de fotografen.
Zo nu en dan loopt er een groepje mensen voorbij met een omgekeerde vlag of boerenzakdoek. De demonstranten kunnen op steun van de meeste scholieren rekenen. De kinderen roepen luidkeels: „Boeren!”
Een halve kilometer verderop staat groep 7/8 van de Petrus Datheenschool uit Rotterdam. Zij hebben ervoor gekozen om pal voor Paleis Noordeinde te gaan staan, waarvandaan de stoet zal vertrekken. De kinderen hebben allemaal een fotobingo gekregen van de juf. Ze moeten een politieagent zonder pet op de foto zetten, een selfie maken met een 60-plusser en een oranje zonnebril fotograferen. „De tijd vliegt”, vertelt juf Kodde.
Opvallend is het grote aantal reformatorische scholen dat naar de hofstad is afgereisd. Zo zijn scholen uit Doorn, ’s-Gravenzande, Ridderkerk en Streefkerk present, weet de juf.
Waar je ook maar kijkt, bijna overal zijn wangen en voorhoofden versierd met een omgekeerde vlag. Ook hebben veel leerlingen een boerenzakdoek als een band om hun hoofd geknoopt.
Als de Glazen Koets verschijnt, begint op het Lange Voorhout een groep demonstranten te scanderen: ”Blauw, wit, rood. Nederland in nood”. Aan de overkant zet iemand het ”Oranje boven” in. Het vindt geen weerklank in het rumoer.