De Troonrede voor jou
De problemen van Nederland zijn groot en niet makkelijk in eenvoudige woorden te vangen. Daarom staat de Troonrede vol met ingewikkelde termen en lange zinnen. Toch is het fijn als ook kinderen de tekst begrijpen. Daarom is hier de Troonrede voor jou.
Beste jongens en meisjes, we leven in een onzekere tijd. Dingen die we vroeger normaal vonden, zijn nu niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer mensen in Nederland kunnen niet al hun rekeningen betalen. Het is ook zorgelijk dat mensen geen vertrouwen meer hebben in politieke partijen en ministers. Ze maken zich zorgen of ze wel een huis kunnen vinden. Anderen zijn ongerust over de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingen die naar ons land komen.
We hoeven niet alle problemen razendsnel op te lossen. Als we terugkijken naar vroeger dan zien we hoe Nederland stap voor stap is opgebouwd, bijvoorbeeld in de moeilijke tijd na de Tweede Wereldoorlog. In die onzekere jaren hebben onze ouders, opa’s en oma’s laten zien dat je sterk moet zijn en moet samenwerken. Dat moeten wij ook doen.
Gelukkig staat Nederland niet alleen. Andere landen hebben dezelfde problemen. Niemand weet hoe de wereld van onze kinderen eruitziet. Maar veel dingen zullen anders gaan dan nu. Denk aan de manier waarop we werken, wonen, reizen en geld verdienen. Wat wel altijd belangrijk blijft, is samenwerken.
De regering ziet dat Nederlanders het niet altijd eens zijn met wat de overheid doet. Toch gaat de regering door met het maken van plannen voor Nederland. Iedereen moet een goed leven kunnen leiden in een schoon en veilig land. Iedereen moet kansen krijgen. Jong en oud; mensen met een hoge opleiding en mensen met een lage opleiding. Of je nu in de stad woont of op het platteland. Waar je vandaan komt en wat voor werk je doet, moet daarvoor niet uitmaken.
Sinds het jaar 1945 is er vrede in Nederland. Maar nu is er dichtbij oorlog. Rusland heeft Oekraïne aangevallen. Wat hebben wij over voor onze vrijheid? Het is mooi om te zien hoe gastvrij de Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn opgevangen. Veel mensen hebben iets voor hen gedaan.
De regering kiest er ook voor om Oekraïne te helpen. Samen met andere landen steunen we het Oekraïense volk en de soldaten in deze moeilijke tijd. Het is belangrijk dat Nederland zelf een sterk leger heeft. Daarom geeft het kabinet daar veel geld aan uit.
Door de oorlog is bijna alles in Nederland duurder geworden, denk aan gas, elektriciteit, eten en drinken. Dat merken veel mensen, gezinnen en bedrijven in hun portemonnee. De overheid gebruikt heel veel geld om gezinnen die het niet zo breed hebben te helpen. Zo zorgt de regering ervoor dat energie en brandstof minder duur worden en dat studenten wat meer geld krijgen. Mensen die weinig verdienen krijgen meer salaris, zodat ze in deze dure tijd de boodschappen makkelijker kunnen betalen.
De overheid vindt het belangrijk dat boeren en bedrijven veel minder stikstof gaan uitstoten. Dat is beter voor de natuur. Het kabinet begrijpt ook dat boeren zich zorgen maken over de toekomst van hun bedrijf. Het komende jaar wordt per gebied bekeken wat de beste aanpak is voor het stikstofprobleem. Iedereen moet daarbij zijn verantwoordelijkheid nemen: banken, supermarkten en mensen die boodschappen doen. De boeren moeten voldoende geld kunnen verdienen en vertrouwen blijven houden in de toekomst.
Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zien we hoe belangrijk het is om energie te besparen en over te stappen naar schone energie. Dat is ook beter voor het klimaat. De droge zomer liet zien dat Nederland zich moet voorbereiden op extremer weer door klimaatverandering.
Het kabinet wil dat iedereen goede zorg kan krijgen, het liefst dicht bij huis. Verder vindt de overheid het belangrijk dat mensen regelmatig sporten en gezond leven.
Voor veel mensen is het heel lastig om een goed en betaalbaar huis te kopen of te huren, zeker voor jongeren. Het kabinet vindt dat iedereen recht heeft op een eigen thuis in een veilige en mooie wijk. Daarom wil het kabinet in de komende tien jaar 900.000 nieuwe woningen laten bouwen.
De overheid ziet het als haar taak om het land veilig te houden. Misdadigers, die soms zelfs vanuit de cel doorgaan met crimineel gedrag, moeten aangepakt worden. Het kabinet gaat ook veel geld uitgeven aan het beschermen van bijvoorbeeld advocaten, rechters en politici.
Het is pijnlijk dat veel mensen en gezinnen last hebben gehad van de overheid, denk aan de inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen en de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Het kabinet schaamt zich daarvoor en gaat de fouten zo snel mogelijk goedmaken. Ook gaat de regering aan de slag met de opvang van vluchtelingen. In ons land moet altijd plek zijn voor mensen die vluchten voor oorlog en onderdrukking.
Het kabinet wil dat ieder kind in Nederland goed onderwijs krijgt en dat begint met goed leren lezen, schrijven en rekenen. Daar zet de regering zich het komende jaar voor in.
In ons land willen we niet dat mensen gediscrimineerd worden. Daarom moet Nederland ook kritisch kijken naar zijn eigen geschiedenis. In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Dat kan een aanleiding zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor dit deel van onze geschiedenis.
De regering wil samen met jullie blijven werken aan oplossingen voor vandaag en een goede toekomst voor alle inwoners van Nederland. Jullie mogen weten dat veel mensen met mij om kracht en Gods zegen voor jullie bidden.