Binnenland

Twitter: complottweets Bodegraven weghalen is onmogelijk

Inwoners van Bodegraven, de burgemeester en advocaten worden nog steeds bedreigd omdat de theorieën van complotdenkers als Micha Kat nog volop via sociale media als Twitter worden verspreid.

ANP
16 September 2022 15:32Gewijzigd op 16 September 2022 19:35
Complotdenkers verspreidden op internet verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Complotdenkers verspreidden op internet verhalen over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk eiste daarom vrijdag in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag dat Twitter actief dergelijke smaad- en lasterberichten monitort en ze ook actief verwijdert. Twitter zegt dat dat onmogelijk is.

Bodegraven beschuldigt het Amerikaanse bedrijf ervan dat het bewust de complottheorieën laat staan omdat dat voor ophef, meer berichtenverkeer en dus voor meer reclame-inkomsten zorgt. Volgens de advocaat van Bodegraven-Reeuwijk is de instelling van Twitter: „Val ons niet lastig, we verdienen eraan.” De advocaat van Twitter noemt die aantijging „ongepast en werkelijk schandelijk”.

Twitter heeft op last van de rechter al eerder het account van Micha Kat en twee andere complotdenkers en al hun berichten verwijderd. De gemeente Bodegraven wil echter ook dat Twitter vergelijkbare berichten met dezelfde beschuldigingen van anderen actief opspoort en verwijdert. Er verschijnen nog steeds berichten van derden op Twitter waarin gesteld wordt dat in Bodegraven een satanisch-pedofielennetwerk bestaat. Bewoners, de burgemeester, premier Mark Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel worden daarin beschuldigd deel uit te maken van dat pedonetwerk.

Twitter noemt de eis van de gemeente onwerkbaar en disproportioneel, omdat er ook geëist wordt dat berichten gewist worden van mensen die bijvoorbeeld verslag doen van eerdere rechtszaken tegen de complotdenkers Micha Kat, Joost Knevel en Wouter Raatgever. „Als we daar op gaan filteren, leidt dat tot een ontoelaatbare beperking van de vrijheid van meningsuiting.”

Twitter zegt dat alle verzoeken tot verwijdering van schadelijke berichten serieus bekeken worden. Bodegraven wil echter dat Twitter zelf vooraf filtert en verwijdert. Dat is volgens Twitter onwerkbaar.

De rechtbank van Den Haag vonnist op 4 oktober over de eis van Bodegraven-Reewijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer