Kerk & religie

Synode GG blikt terug op „spanningen” in coronatijd

De grondwettelijke vrijheid van godsdienst wordt steeds minder gewaardeerd en gerespecteerd, zei ds. F. Mulder (Rhenen) terugblikkend op de coronacrisis bij de behandeling van het rapport van het deputaatschap kerk en overheid.

Redactie kerk
15 September 2022 22:44
Overzicht van de synode van de Gereformeerde Gemeenten bijeen in Gouda. beeld RD, Anton Dommerholt
Overzicht van de synode van de Gereformeerde Gemeenten bijeen in Gouda. beeld RD, Anton Dommerholt

Vanuit de synode van de Gereformeerde Gemeenten (GG) –bijeen in Gouda– klonken woensdag veel waarderende woorden voor het werk dat het deputaatschap, samen met het deputaatschap vertegenwoordiging en voorlichting en het deputaatschap kerkelijke dienstverlening, verzette tijdens de pandemie. De deputaatschappen stuurden in die periode 27 keer een brief naar de kerkenraden met adviezen hoe te handelen. Oud. Z. Klaasse (Beekbergen): „De brieven waren evenwichtig, voorzichtig, verantwoord, en u ging niet op de stoel van de kerkenraad zitten.”

De pandemie gaf spanningen, aldus ds. F. Mulder, voorzitter van het deputaatschap woensdag. „Het gaf spanning in twee richtingen, richting de overheid, maar ook richting onze eigen gemeenten en andere kerkverbanden. Gelukkig hebben we in verbondenheid mogen optrekken.” In het begin was het voor de deputaten „zoeken” hoe te handelen. „Het was een totaal onbekend terrein voor ons allemaal.” De discussie over de bediening van het heilig avondmaal noemde hij een van de „moeilijkste” punten.

Ds. F. Mulder en ds. P. Mulder (Leiderdorp) wezen op de „belangrijke rol” die ouderling en senator P. Schalk (Veenendaal) als contactpersoon met de overheid namens de reformatorische kerken vervulde.

Ds. F. Mulder gaf aan zich „best zorgen te maken over de kerkgang” na de pandemie. „Ik heb vanuit meerdere gemeenten gehoord dat de kerkverlating niet minder is geworden.”

CIO

Naar aanleiding van enkele kritische vragen over de rol van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), meldde ds. F. Mulder dat het CIO bezig is met een evaluatie, namens de GG is een kritische reactie gestuurd. Meer wilde ds. Mulder er in deze fase niet over zeggen. Hij wees op de waarde van het Breed Beraad Protestantse Kerken, waarin meer gelijkgestemde kerken samenwerken.

Synodevoorzitter ds. P. Mulder haalde de overleden (oud-)ambtsdragers aan die door corona zijn gestorven.

Ds. G. Clements (Gouda) sprak bij de vervolgbehandeling donderdag –net als verschillende andere afgevaardigden– zijn „zorgen en verdriet” uit over de positieve uitlatingen van koningin Máxima over abortus die zij vorige week in de Verenigde Staten heeft gedaan. De synode zoekt een weg om haar gevoelens van zorg, vanuit de „verbondenheid die ook blijkt in de zondagse voorbede”, naar het koningshuis over te brengen.

De synode vroeg een handreiking op te stellen hoe om te gaan met de media nu journalisten en discussieprogramma’s steeds vaker ook de kerk benaderen voor een reactie of inbreng, zoals in de coronatijd regelmatig gebeurde. Ds. F. Mulder gaf aan dat voorzichtigheid nodig is, maar „het is een andere tijd. We moeten inhoud geven aan het profetisch getuigenis.” Synodeleden onderstreepten het belang als kerk desgevraagd rekenschap te geven van standpunten. Enkele afgevaardigden wezen op de opstelling van Paulus op de Areopagus. Het belang van het aanwijzen en trainen van een woordvoerder vanuit de kerk werd onderstreept.

Ouderling M. J. de Vries (Krimpen aan den IJssel) wees erop dat het godsdienstig vormingsonderwijs op openbare scholen vanuit de Bijbel steeds meer onder druk staat.

Oekraïne

Er is 2,7 miljoen euro ontvangen voor noodhulp aan Oekraïne, daarvan is 1 miljoen besteed of toegezegd door het deputaatschap tot hulpverlening in bijzondere noden. „Er is nog nooit eerder zo’n groot bedrag binnengekomen voor een project”, zei ds. F. Mulder, voorzitter van het deputaatschap donderdag tijdens de synodevergadering. „Bijzondere Noden werd opeens in de noodhulp getrokken, doordat in allerlei gemeenten acties werden opgezet.” Een Oekraïense-Nederlandse medewerker coördineerde de verdeling. Er zijn 39 transporten uitgevoerd naar Oekraïne.

Ds. A. Schreuder (Beekbergen) vroeg hoe Bijzondere Noden controleert of de gelden goed terecht komen. Zeker bij de besteding van grotere bedragen vraagt het deputaatschap aan een bureau dit te onderzoeken ter controle.

Het deputaatschap stimuleert mensen in de gebieden waar hulp wordt verleend meer zelfredzaam te zijn en het deputaatschap kiest er daarom bij voorkeur voor niet slechts een bedrag te geven.

Energieprijzen

Ds. W. Visscher (Amersfoort) vroeg of Bijzondere Noden iets gaat doen aan de naar verwachting toenemende armoede in eigen land nu de energieprijzen snel stijgen. Ds. Mulder verwacht een toenemende vraag bij de diaconieën. Hij ziet vooral eerst een taak voor lokale diaconieën liggen.

De synode vergaderde donderdagavond in comité over de verstaanbaarheid van de Statenvertaling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer