Recept: Bramencake
Eten we nasi of stamppot? Doen we wel of geen balletjes door de soep? Beginnen we de dag met muesli of met brood? Als je ergens veel keuzes maakt, vaak haast vanzelf, is het in de keuken.
Ook voor het recept van deze week, voor mij het eerste na de zomerafleveringen, kwam ik er niet onderuit. Ik had zo veel fijne salades gemaakt in de zomer en wilde graag recn daarvan doorgeven. Tot mijn blik op de woekerende bramenstruiken in de tuin viel. Ze hadden al een paar potjes jam opgeleverd, maar er zaten nog genoeg bramen aan.
Dus de keuze was gemaakt: iets met bramen. Voor de struiken het welletjes zouden vinden voor dit jaar. Van taart en koek bakken was weinig gekomen de afgelopen weken. Heerlijk dus om weer te kloppen en te mengen, te hakken, te roeren en te kneden. Ik wilde alles tegelijk doen, dus heeft dit gebak een koeklaag en een cakelaag. Je bakt ’m wel in één keer. Lekker makkelijk.
Toen was er nog één keuze te maken. Gaat er kokos door de cake of kardemom? Kokos en witte chocola is zo’n fijne combinatie, maar het gebruik van kardemom in de zoete keuken mag nog wel wat aangemoedigd worden. Ik koos toch voor kokos; de kardemom blijft in de wachtrij staan. Sla gerust alvast wat kardemompeulen in. Ze smaken heerlijk in de groene thee. Gewoon twee à drie peulen in het glas doen en laten meetrekken.