Synode GG bespreekt predikantsopleiding en ontmoet buitenlandse kerken
Corona heeft het onderwijs aan de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (GG) flink parten gespeeld. Het feit dat studenten elkaar niet konden ontmoeten was ingrijpend.
Dat zei ds. A. Schreuder (Beekbergen) woensdag in Gouda tijdens de vergadering van de generale synode van de Gereformeerde Gemeenten. „We zijn dankbaar dat het onderwijs toch mocht doorgaan.”
De voorzitter van het curatorium wees tijdens de bespreking van het rapport over de predikantsopleiding ook op de vele wisselingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, door onder andere het afscheid van ds. J. J. van Eckeveld als voorzitter van het curatorium en van ds. P. Mulder als rector van de school.
Sfeer
Ds. W. Visscher (Amersfoort) wees op de „opgewonden sfeer” die elk jaar ontstaat rond de dagen dat het curatorium mannen hoort die toegelaten willen worden tot de Theologische School. Hij stelde voor de mededeling over toelating pas aan het einde van de zittingsdagen te doen. Ds. Schreuder reageerde: „Dat zou voor degenen die gehoord worden niet fijn zijn en het is ook niet mogelijk in deze tijd om zulke dingen lang stil te houden.”
Ds. W. Harinck (Utrecht) vroeg of het aantal leden van het curatorium wel voldoende is. Ds. Schreuder gaf aan dat er naast de negen curatoren ook drie docenten aanwezig zijn bij het horen om te adviseren, en dat voor de gehoorde mannen het aantal aanwezigen vaak al „overweldigend” is. „We moeten rekening houden met degenen die gehoord worden.”
Ds. Visscher stelde voor ook het vak Bijbelse theologie te doceren. Rector ds. G. Clements (Gouda) gaf aan dat dit onderwerp al aandacht krijgt bij het vak Bijbelkunde.
Mondigheid
Het curatorium merkt dat de toegenomen mondigheid van mensen zich ook vertaalt in het gemakkelijker kritiek geven op dat wat studenten tijdens het proponeren in de gemeenten spreken.
Ds. A. T. Huijser (Sliedrecht) vroeg te overwegen de kandidaatstelling van studenten uit het vierde jaar te vervroegen, zodat een kandidaat voor de zomervakantie bevestigd kan worden in zijn eerste gemeente. Zo kan hij als predikant met zijn gezin alvast „acclimatiseren” voordat het kerkelijk jaar weer begint.
Ds. S. Maljaars (’s-Gravenpolder) vroeg aandacht voor de werkdruk bij de docenten van de Theologische School, omdat zij vaak ook een grote gemeente dienen.
Statenvertaling
De discussie over de verstaanbaarheid van de Statenvertaling wordt donderdagavond in een besloten zitting besproken, besloot de synode woensdag. De vergadering stuurde koning Willem-Alexander een zegenwens.
Op de generale synode waren woensdag ook vertegenwoordigers van zusterkerken van de GG in het buitenland aanwezig. Ds. P. van Ruitenburg (Chilliwack, Canada) bracht de groeten over van de Netherlands Reformed Congregations, de zusterkerk in Noord-Amerika. Hij verwees naar woorden uit 1 Petrus 3:18: „opdat Hij ons tot God zou brengen.” „Moge dat ons zwaar wegen. Daar gaat het om. Niet alleen om een zuivere leer, maar opdat mensen tot God gebracht worden.”
Ds. T. Kepno bracht de groeten over namens de Gereja Jemaat Reformasi di Papua, de kerk in Indonesië die uit het zendingswerk van de GG is ontstaan. Op de synode waren ook ds. N. Maling en ds. A. Mirmin aanwezig. „We zijn blij dat er een nieuwe generatie predikanten in ons midden mag zijn die de oude generatie mag vervangen.”
Ds. J. A. Ebeke van de Nigeria Reformed Church (NRC) wees op grote zorgen die de NRC –ontstaan uit het zendingswerk van de GG in Nigeria– hebben. De aantrekkingskracht van pinkstergemeenten en welvaartspredikers is groot en het handhaven van de tucht is moeilijk omdat mensen al snel de kerk verlaten. Ds. Ebeke vertelde de synode ook over de grote bedreigingen die er zijn van de militante moslims van Boko Haram en van de Fulani-herders. De predikant vroeg om doorgaande financiële steun en gebed voor de kerk. Ds. M. Opoke kon niet naar Nederland komen, omdat hij geen visum kreeg voor het bezoek aan de synode.