BinnenlandAsielcrisis
Albergen boos: „Azc wordt ons door de strot geduwd”

Het vertrouwen in de overheid, dat afgaande op de vele omgekeerde vlaggen toch al niet hoog was, is in Tubbergen tot een minimum gedaald nu het kabinet de Overijsselse gemeente verplicht 200 tot 300 asielzoekers op te vangen in hotel ’t Elshuys. Inwoners zijn boos, en vrezen problemen.

18 August 2022 10:58
Een groep betogers posteerde zich woensdag voor hotel ’t Elshuys in Albergen. Het kabinet besloot dat daar maximaal 300 vluchtelingen moet worden opgevangen en passeerde de gemeente.  beeld ANP, Roland Heitink
Een groep betogers posteerde zich woensdag voor hotel ’t Elshuys in Albergen. Het kabinet besloot dat daar maximaal 300 vluchtelingen moet worden opgevangen en passeerde de gemeente.  beeld ANP, Roland Heitink

Het is rumoerig in Albergen, een Twents dorpje met zo’n 3500 inwoners. Hotel ’t Elshuys, even buiten het dorp, kon waarschijnlijk niet eerder op zoveel aandacht rekenen. In de dorpskern lopen cameraploegen. Elke inwoner die dat wil, kan zijn hart luchten over de recente ontwikkelingen.

Bij een rondgang door het plattelandsdorp is de tendens duidelijk: inwoners zijn verbijsterd dat een azc hun door Den Haag „door de strot wordt geduwd”, én maken zich zorgen over de gevolgen van zo’n grote groep nieuwkomers in hun dorp. „Het past gewoon niet”, meent Henriëtte Tenniglo, die tegenover het hotel woont. „We hebben hier maar één supermarkt, de voorzieningen zijn er niet voor zo’n grote groep.” Met 300 asielzoekers zou Albergen in een klap bijna 10 procent in omvang groeien.

Ook omwonende Ben Lohuis spreekt schande van de gang van zaken. Zijn vertrouwen in de landelijke overheid is naar eigen zeggen flink geslonken. „Zo kun je toch niet meer spreken van een democratie? Ik geloof niet dat ze vanuit Den Haag ooit hier zijn geweest. Ze kennen Albergen niet, anders zouden ze dit niet doen.” Lohuis vreest dat zijn dorp een „tweede Ter Apel” wordt.

De 50-jarige Mark Morshuis windt zich niet op over de mogelijke komst van een azc. „Met de statushouders die nu al in het hotel verblijven heeft niemand een probleem. Dus laten we hier ook eerst afwachten.”

Wat Morshuis wél in het verkeerde keelgat schiet, is de manier waarop het kabinet de gemeente heeft gepasseerd. „Als ik een overkapping in mijn tuin zet, krijg ik een boete omdat zo’n ding niet in het bestemmingsplan staat. En nu wordt de bestemming van het hotel, namelijk horeca, compleet genegeerd en wordt er zomaar iets anders van gemaakt.”

Over de schutting

Ook het gemeentebestuur is woest op Den Haag, wordt duidelijk tijdens een persmoment met burgemeester Haverkamp en wethouder Berkhuis. „Het geeft geen pas dat de staatssecretaris dit zomaar over de schutting kiepert”, zegt de wethouder. Volgens staatssecretaris Van der Burg liepen er al maanden gesprekken tussen het COA en de gemeente. Maar omdat de laatste steeds nee verkocht, moest er nu dwang gebruikt worden.

Voor het hotel verzamelt zich woensdag voor de tweede dag op rij een flinke groep mensen om hun onvrede te uiten. Waar er woensdagmorgen één protestbord hing, zijn dat er een halve dag later zo’n tien. Teksten als: ”Oprotten!” en ”Dit was ons veilige Albergen?” worden met een verreiker aan de gevel bevestigd.

Het zijn vooral jongeren die, een biertje in de hand, staan toe te kijken. Ron, nog in zijn werkkleding, onderstreept dat het hem niet om relschoppen te doen is. „Er is hier best wat mogelijk. Maar voor zo’n grote groep is deze locatie niet geschikt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer