Unie van Waterschappen: Opschaling naar nationale crisis nog niet aan de orde
Rijkswaterstaat publiceert dinsdagmiddag een nieuwe droogtemonitor, waar uit op te maken is hoe het ervoor staat met het watertekort in Nederland. Volgens Jane Alblas, woordvoerder van de Unie van Waterschappen, is de situatie „weer een stapje verergerd.”
Onder meer het grondwaterpeil is nog verder gezakt. „Zeventien van de eenentwintig waterschappen hebben een lage grondwaterstand bij ons gemeld”, zegt Alblas.
Daarnaast verslechtert de waterkwaliteit door de hoge temperaturen. Alblas: „Er zit minder zuurstof in het water en dat verhoogt de kans op blauwalg. Ook de vissterfte neemt daardoor toe.”
Wie een frisse duik wil nemen tijdens een hete dag, dient daarom eerst op zwemwater.nl te kijken, zo adviseert de woordvoerder. „Op die website wordt exact bijgehouden in welke plassen blauwalg is aangetroffen en waar zwemmen nog wel mogelijk is.”
Druilerig
Hoe de droogte zich manifesteert, verschilt per gebied. In het westen van Nederland heeft men met name last van de verzilting. Door de lage rivierwaterstanden biedt het zoete water minder tegendruk tegen het zoute water, waardoor er verzilting in de bodem optreedt. Als gevolg daarvan worden sluizen vaker dicht gehouden, om vermenging van beide soorten water tegen te gaan. „Met name de pleziervaart kan hier last van krijgen”, vertelt Alblas.
In het zuiden en oosten van het land is echt neerslag nodig, omdat onttrekking van water uit rivieren en meren daar nauwelijks mogelijk is.
Alblas: „Die regen komt waarschijnlijk na het weekend, maar de vraag is hoeveel. We hebben heel lang heel druilerig herfstweer nodig om de watertekorten weer aan te vullen. Geen flinke plensbuien, want die kunnen met dit droge weer zelfs voor wateroverlast zorgen.”
Vrachtvervoer
Van een drinkwatertekort is voorlopig geen sprake. „Drinkwaterbedrijven halen hun water uit eeuwenoude bronnen heel diep onder de grond. Die zijn nog goed gevuld”, legt de woordvoerder uit.
Van een nabije overgang van een feitelijk watertekort (niveau 2) naar een nationale crisis (niveau 3) is volgens de woordvoerder geen sprake. „We doen er alles aan om zo’n ramp te voorkomen. We nemen veel maatregelen om het water zo goed mogelijk vast te houden en op de beste manier te verdelen.”
De droogtemonitor is een product van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) en is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen. De vorige monitor dateert van 4 augustus.
De komende hittegolf in Europa en aanhoudende droogte kunnen ertoe leiden dat het waterniveau in de rivieren nog verder daalt en vrachtvervoer nog moeilijker wordt. De binnenvaart kan nu al niet met volledig beladen schepen de waterwegen op, maar dat dreigt nog erger te worden.