Pelosi aangekomen in Taiwan voor omstreden bezoek
Ondanks Chinese dreigementen is de Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi geland in Taiwan. Het is het hoogste bezoek van een Amerikaans politicus aan het eiland in een kwart eeuw. De reis is omstreden en China heeft herhaaldelijk laten weten dat de Verenigde Staten „niet met vuur moeten spelen” en „zullen boeten” als het bezoek daadwerkelijk door zou gaan. De Chinese staatstelevisie meldt dat Chinese gevechtsvliegtuigen boven de Straat van Taiwan vliegen.
Pelosi laat in een statement weten dat ze Taiwan bezoekt om Amerika’s „vastberaden toewijding” te tonen aan Taiwan’s „levendige democratie”. Ze noemt de Amerikaanse solidariteit met de Taiwanese bevolking belangrijker dan ooit, „omdat de wereld voor de keuze staat tussen democratie en autocratie”. Dat de spanningen rond Taiwan de laatste jaren zijn opgelopen, wijt de Huisvoorzitter aan het beleid van Beijing. Ze bekritiseert ook het beleid in Hong Kong, Tibet en de „genocide op de Oeigoeren en andere minderheden”.
In Taiwan zelf zijn ze blij met de komst van de toppolitica. Op de Taipei Tower stonden de woorden „Thank you” geprojecteerd. Toch hoopt bijvoorbeeld oppositiepoliticus Chen Yi-hsin niet dat China „overreageert”. Hij benadrukt dat Pelosi op bezoek is als parlementslid en niet als afgevaardigde van de regering van president Joe Biden.
De geruchten gingen al geruime tijd dat Pelosi Taiwan zou aandoen tijdens haar reis door Zuidoost-Azië, maar dat had ze niet bevestigd. Haar vliegtuig vertrok dinsdagmiddag lokale tijd uit Maleisië en is via een omweg naar Taiwan gevlogen. Onderweg heeft Pelosi de Zuid-Chinese Zee zoveel mogelijk vermeden. Woensdag staat een ontmoeting met president Tsai Ing-wen op de agenda. Pelosi zegt het te willen hebben over het bevestigen van de band met Taiwan en het behartigen van de gedeelde belangen in de regio. Volgens Taiwanese media worden zo’n zevenhonderd politieagenten ingezet voor de beveiliging van Pelosi en Tsai.
De communistische Volksrepubliek China ontstond na een burgeroorlog in 1949 en veel anticommunisten vluchtten naar het eiland Taiwan. Dat is sindsdien feitelijk onafhankelijk, maar de Chinese regering beschouwt het als een rebellerend eiland. Beijing accepteert niet dat mensen, organisaties, bedrijven of landen betrekkingen met Taiwan onderhouden. Volgens Pelosi gaat haar bezoek aan Taiwan niet in tegen eerder Amerikaans beleid.