Nationaal Hitteplan en andere maatregelen vanwege verwachte hitte
Hitte en smog zorgen deze dagen voor problemen. Met het Nationaal Hitteplan probeert het RIVM hulp te bieden.
De temperatuur stijgt dinsdag lokaal naar verwachting naar rond de 40 graden. Het record van 25 juli 2019 sneuvelt waarschijnlijk niet. Destijds werd het 40,7 graden in Gilze-Rijen. Ook deze maandag liepen de temperaturen hoog op.
Het RIVM zegt dat de hitte ervoor kan zorgen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, gezondheidsproblemen kunnen ervaren. Het kan gaan om vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook om ernstigere problemen zoals uitdroging en hitteberoerte. „Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben”, aldus het RIVM.
Ook anderen kunnen problemen krijgen, bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen.
Behalve de hitte zorgt ook smog voor problemen. Door warmte en bosbranden in zuidelijke landen komt vervuilde lucht richting Nederland. Dat kan klachten veroorzaken bij mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.
Het Nationaal Hitteplan houdt in dat organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig worden geattendeerd dat er maatregelen moeten worden genomen ter bescherming van de kwetsbare groepen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft eigenaren van dieren opgeroepen maatregelen te treffen, zoals extra water en schaduwplekken. „Doordat dieren minder goed kunnen zweten dan mensen, raken ze overmatige warmte niet makkelijk kwijt”, zegt een woordvoerder. Oververhitting kan bij dieren tot gezondheidsschade leiden.
Door de lage waterstand en de hoge temperatuur komt vooral in het noordoosten en westen van het land steeds meer blauwalg voor in zwemwater. Door blauwalg kunnen mensen griepachtige verschijnselen en hoge koorts krijgen.
Rijkswaterstaat komt gestrande automobilisten te hulp. Volgens de organisatie worden ze zo snel mogelijk naar een plek gebracht met voorzieningen, zoals een tankstation. „Daar kunnen ze veilig en uit de zon staan en iets drinken en eten”, aldus een woordvoerder.
De ANWB adviseert mensen die naar het strand willen om al vroeg van huis te gaan. De organisatie verwacht files, waardoor mensen in de auto oververhit kunnen raken.
De Reddingsbrigade Nederland verwacht geen grote incidenten in zee. Vanwege het lage waterpeil zijn de stranden groter, waardoor de drukte wordt gespreid. Op sommige plaatsen kunnen in zee wel sterke stromingen ontstaan.
De aanvoer van zoet water via de Rijn kan de komende weken een historisch laag niveau bereiken. Dat zegt de Unie van Waterschappen. De lage waterstand heeft onder andere gevolgen voor de landbouw en de scheepvaart.