VVD wil stop op geitenhouderijen in afwachting gezondheidsadvies
Regeringspartij VVD wil voorlopig een verbod op de nieuwbouw, verplaatsing of uitbreiding van geitenhouderijen. Aanleiding is een eerder deze week gepubliceerd onderzoek dat aantoonde dat longontstekingen rond deze veebedrijven vaker voorkomen, en dat daar jaarlijks tot honderd mensen aan overlijden.
Tweede Kamerlid Thom van Campen vindt het goed dat het kabinet de Gezondheidsraad om advies heeft gevraagd, maar snapt niet dat dit pas na de zomer komt. „Waarom moet dat zo lang duren?” De VVD’er wil binnen een maand een spoedadvies dat antwoord geeft op de vraag of extra maatregelen nodig zijn. In de tussentijd moet de sector wat hem betreft pas op de plaats maken.
Ook op de langere termijn wil Van Campen een rem zetten op de toename van het aantal geiten dat in Nederland wordt gehouden. Als het aan hem ligt, wordt ook voor deze categorie een systeem van dierrechten ingevoerd. „Het is krankzinnig dat dit nog niet het geval is.”
Van Campen zou van landbouwminister Femke Wiersma graag dezelfde „scherpte” zien die zij volgens hem toonde toen onlangs in Duitsland mond-en-klauwzeer (MKZ) uitbrak. Toen nam de BBB-bewindsvrouw direct maatregelen om te voorkomen dat de ziekte zich ook in Nederland kon verspreiden.
Ook Laura Bromet van GroenLinks-PvdA vindt de reactie van Wiersma op het RIVM-rapport „in schril contrast” staan met de „hysterie” rond MKZ, dat uiteindelijk in Nederland helemaal niet werd aangetroffen. Zij wijst erop dat dit al het zoveelste onderzoek is dat een verband legt tussen longziektes en intensieve geitenhouderijen.
BBB-leider Caroline van der Plas stelt dat het RIVM-onderzoek „met hangen en wurgen” een correlatie heeft aangetoond tussen longontstekingen en geitenhouderijen, maar geen oorzakelijk verband. Dat omwonenden van deze boerderijen vaker ziek worden kan dus ook toeval zijn, denkt zij. Dat geitenboeren er verantwoordelijk voor worden gehouden, vindt de voorvrouw van de boerenpartij „niet te filmen”.