Kerk & religie
Groot bedrag voor PThU voor onderzoek naar slavernij en kerk

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Vrije Universiteit Amsterdam krijgen 750.000 euro subsidie voor een onderzoek naar kerk en slavernij.

Redactie kerk
De Protestantse Theologische Universiteit gaat onderzoek doen naar de houding van de kerk ten opzichte van de slavernij. Foto: opening van het academisch jaar van de Protestantse Theologische Universiteit. beeld Sjaak Verboom
De Protestantse Theologische Universiteit gaat onderzoek doen naar de houding van de kerk ten opzichte van de slavernij. Foto: opening van het academisch jaar van de Protestantse Theologische Universiteit. beeld Sjaak Verboom

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaf hier donderdag groen licht voor, zo deelde de PThU vrijdag mee. Het onderzoek gaat in op de rol van de protestantse kerk bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden. Het NWO noemt het onderzoek „van enorme waarde voor het huidig maatschappelijk debat.”

Het project heet officieel: ”Church and Slavery in the Dutch Empire: History, Theology and Heritage”. Ook de University of Curaçao doet mee. De PThU werkt „nauw samen met diverse kerkelijke partners”, meldt de PThU.

Hoofdaanvrager prof. dr. Annette Merz van de PThU is „verheugd” over de toekenning van de subsidie: „Een gedegen onderzoek naar de relatie tussen kerk en slavernij is niet alleen wetenschappelijk nodig, maar komt ook tegemoet aan vragen vanuit kerk en samenleving. We zijn dan ook heel blij dat we, samen met onze partners, de komende jaren aan dit project kunnen gaan werken.”

De onderzoekers kijken zowel naar de situatie in de Oost als in de West. Zij onderzoeken „de theologische en exegetische argumenten die vanuit kerk en academie werden aangedragen om slavernij te verdedigen dan wel te bekritiseren.” Ook bestuderen zij „het financiële, maatschappelijke en bestuurlijke aandeel van de kerk in de slavernij en de slavenhandel.”

Merz verwacht dat dit onderzoek de universiteit „in staat zal stellen om veel gedetailleerder uit te zoeken welke vormen van kerkelijke betrokkenheid er waren, hoe deze zich manifesteerden in de verschillende delen van het Nederlands koloniale rijk en hoe ze in de loop der tijd evolueerden.”

Het project start na de zomer met het werven van onderzoekers (twee promovendi en een postdoc). De onderzoekers hopen juli 2023, als de afschaffing van de slavernij groots herdacht zal worden, al een deel van de resultaten te kunnen presenteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer