Limburg zet natuur in tegen wateroverlast
Natuurorganisaties willen het Limburgse Geuldal geschikter maken om water op te vangen en vast te houden.
Dat kwam donderdag naar voren tijdens de aftrap van Natuurkracht Limburg, een samenwerkingsverband tussen Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Natuur- en Milieufederatie Limburg, Stichting het Limburgs Landschap en het Wereld Natuur Fonds.
„Dankzij de natuur in het Geul- en Gulpdal heeft het landschap tijdens de zware en langdurige regen in 2021 gefunctioneerd als een klimaatbuffer en heeft daardoor erger voorkomen”, aldus de organisatie op basis van onderzoek van Bureau Stroming in opdracht van Natuurmonumenten.
Het samenwerkingsverband Natuurkracht gaat de komende drie jaar aan de slag om het landschap in staat te stellen meer water te bergen, zodat extreme wateroverlast uitblijft. Daarbij denkt het verbond aan ruimte maken voor bosontwikkeling, vrij meanderende beken en natuurlijke graslanden. De organisaties willen dat samen met de inwoners doen, en vragen hun daarbij om ideeën.
„Kiezen voor natuurlijke oplossingen verkleint niet alleen de kans op klimaatschade, maar het gaat ook verdroging tegen, de natuur wordt soortenrijker, robuuster en veerkrachtiger”, aldus Natuurkracht. „Bovendien levert het een mooi landschap op en zijn de kosten van deze maatregelen relatief goedkoop, afgezet tegen de grote materiële schade door de overstromingen in Limburg afgelopen zomer. De natuurlijke oplossingen voor waterberging in het Geul- en Gulpdal kunnen als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland in een opwarmend klimaat.”
Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft donderdag in het Limburgse Valkenburg de bestuursovereenkomst Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL) getekend. Die moet de provincie beter beveiligen tegen extreem hoge waterstanden en overstromingen, zoals die van een jaar geleden.