Karremans wil eerst in gesprek over onderzoek dicht borstweefsel
Staatssecretaris Vincent Karremans (Preventie) zegt dat hij gaat strijden voor de verbetering van kankeronderzoek bij dicht borstweefsel, maar hij wil de Tweede Kamer nog niet toezeggen of het gaat lukken. Bij vrouwen met dicht borstweefsel is op een mammografie tijdens het bevolkingsonderzoek moeilijker te zien of zij kwaadaardige tumoren hebben. Op dit moment worden vrouwen niet ingelicht dat zij dit weefsel hebben en dus ook grotere risico’s lopen. Het gaat om ongeveer 80.000 vrouwen per jaar.
Het is volgens radiologen beter dat bij deze vrouwen het borstweefsel op een andere manier wordt onderzocht, bijvoorbeeld met een MRI-scan. De vraag is of daarvoor voldoende capaciteit is in de ziekenhuizen, zei Karremans. Het grote probleem is volgens hem het tekort aan personeel, maar het beeld daarover is divers, gaf hij toe in een debat. Het zorgveld geeft aan dat het wel mogelijk is. De staatssecretaris wil dit uitzoeken en gaat in gesprek met radiologen, de borstkankervereniging en de Gezondheidsraad. Karremans zei geen aansporing van de Kamer te hoeven om stappen te zetten. Hij memoreerde dat zijn moeder overleed aan kanker toen hij zestien jaar was, nadat er iets was gemist in eerder onderzoek.
In ieder geval VVD, GroenLinks-PvdA, D66 en BBB willen dat vrouwen sowieso altijd te horen krijgen dat zij dicht borstweefsel hebben, ook als een vervolgtraject niet meteen mogelijk zou zijn. „Het is een recht van vrouwen om informatie over hun eigen lichaam te krijgen”, vindt Wieke Paulusma van D66, die erop wees dat er al genoeg onderzoek ligt. „De bal ligt voor open doel, de staatssecretaris hoeft die alleen maar binnen te schoppen.” Het raakt de D66’er persoonlijk dat dit nog steeds niet gebeurt en dringt aan op tempo. „Vrouwen worden ziek, overlijden, en we kunnen er wat aan doen.” Paulusma snapt de persoonlijke motivatie van Karremans, maar proeft toch politieke terughoudendheid. De kosten voor MRI-screenings bij deze vrouwen bedragen 25 miljoen euro per jaar.
Een ander verzoek is om het bevolkingsonderzoek naar darmkanker al vanaf 50 jaar te houden. Nu is de doelgroep 55 tot en met 75 jaar. Elk jaar krijgen 700 mensen tussen de 50 en 54 jaar darmkanker, van wie twee derde dan al uitzaaiingen heeft. Vroege opsporing voorkomt veel menselijk leed en ook hogere medische kosten, stelt GroenLinks-PvdA. Karremans gaat de opties onderzoeken. De uitbreiding zou 7 miljoen euro per jaar kosten.