Binnenland

„Nederland is snackbar voor wolf”

De Friese boer Kees Terpstra wil het heft in eigen hand nemen nadat een wolf een bloedbad aanrichtte onder zijn schapen. De man wil nooit meer meemaken dat zijn schapen zo wreed worden opgejaagd en afgeslacht.

Ingrid de Groot
6 July 2022 16:18
Kees Terpstra vreest dat wolven nog vaker een slachting aan zullen richten onder zijn schapen. beeld Simon Bleeker Fotografie
Kees Terpstra vreest dat wolven nog vaker een slachting aan zullen richten onder zijn schapen. beeld Simon Bleeker Fotografie

Terpstra vroeg daarom vorige week als eerste in Nederland een vergunning aan om het roofdier af te schieten, bij een nieuwe aanval op zijn vee. „Laat de wolf maar naar Polen of Rusland verdwijnen. Dáar is plek zat.” De wolf is een nuttig dier, zegt hij. „In Yellowstone Park in Amerika of Siberië.”

SGP en Nationaal Park de Hoge Veluwe ondersteunen de actie van Terpstra. Ook in het Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft de aanwezigheid van de wolf dramatische gevolgen, schetst Jakob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering. In een paar maanden tijd is de kudde moeflons er van 330 naar 160 teruggelopen door aanvallen van twee wolven. „Het is dramatisch voor onze moeflons, maar ook voor onze beschermde landschappen, zoals stuifzand en heischrale grasland, die op ene natuurlijke wijze door moeflons worden beheerd.”

Ook edelherten, reeën en wilde zwijnen zijn een prooi. Er werden er inmiddels heel wat gedood. „Een kerngezond hert in de kracht van zijn leven, zonder onderliggend lijden, is aangevreten aangetroffen”,’ aldus Leidekker. Het Nationaal Park onderzoekt hoe zij de wolf kan wegkrijgen. Het denkt daarbij volgens Leidekker ook aan afschieten. „Ik denk dat het uiteindelijk met afschot eindigt”, zegt hij.

De wolf rukt ondertussen op in heel Nederland, maar is door Europese en landelijke regels zwaar beschermd. Afschieten of verjagen mag daardoor niet.

Maar de Friese boer Terpstra uit Jonkersland, bij Heerenveen, die „zwaar stress heeft” sinds het bloedbad in zijn wei, beroept zich in het proefproces op zelfverdediging van zijn eigendom. „Je moet slimmer zijn dan de wolf.” Afgelopen week ging hij naar het politiebureau in Leeuwarden met de aanvraag voor een „verlof groot kaliber munitie, met recht op zelfverdediging van eigen goed.”

De 61-jarige Fries wordt behalve door het Nationaal Park Hoge Veluwe en de SGP ook in zijn actie gesteund door de actiegroep Wolvenhek Fryslân. De stichting spaart geld voor een 150 kilometer lang hek tussen Drenthe en Friesland, om wolven te weren die steeds vaker via Duitsland en Drenthe het Friese platteland binnen lopen. Wij staan achter Kees Terpstra, zegt voorzitter Jehan Bouma. „Niet omdat we zo graag wolven willen afschieten, maar de grens is bereikt.” Afgelopen voorjaar werden alleen al in Friesland bij 12 aanvallen door wolven minstens 36 schapen verscheurd. „Het zijn gewoon moordpartijen.”

Waardeloze regel

„De schapen zijn kansloos. Het is puur dierenleed”, aldus Terpstra. De aanblik van vier doodgebeten drachtige schapen in maart, was voor hem schokkend en dramatisch. „Je wordt vooral boos. Het is een waardeloze regel dat wolven zomaar schapen mogen opeten.” Zes schapen overleefden het bloedbad, maar moesten vanwege hun verwondingen en stress toch worden afgemaakt.

Terpstra legde uit protest de aangevreten kadavers langs de weg. Hij zette een bord ernaast met in grote letters de tekst ”Hoera, de wolf is terug”. Behalve bijval, leverde de actie hem ook zware kritiek op, maar hij haalt zijn er schouders voor op. „Veel boeren durven zich niet uit te spreken tegen de wolf, uit angst dat fanatieke dierenliefhebbers intimiderend voor hun huis komen staan. Maar ik ben niet bang. Laat ze maar komen.”

Jehan Bouma van Wolvenhek Fryslân heeft puur begrip voor de handelswijze van Terpstra. „Een radeloze man, doet radeloze dingen.” Ook Leidekker van Nationaal Park de Hoge Veluwe staat achter Terpstra. „Ik begrijp deze boer volledig. Je zult in je wei aankomen en je schapen zien liggen, dood of creperend.”

Woningen

Wolvenfans en wolvensceptici vliegen elkaar ondertussen sinds enige tijd aan alle kanten in de haren, nu er steeds meer van deze roofdieren in Nederland opduiken. In Apeldoorn en in Amersfoort liep een wolf op een rotonde. En elders werden wolven dicht bij woningen gezien.

Ook op Facebook duiken aan de lopende band getuigenissen op van mensen die wolven zagen rondscharrelen tijdens een fietstocht of autorit. De een vindt de aanblik spectaculair, een mooi staaltje natuur. De ander schrikt zich een hoedje.

Voorzitter Bouma van Wolvenhek Frylân voorziet grote problemen en hoopt dat de aanvraag om op agressieve wolven te mogen schieten een discussie zal lostrekken. „Hoe lang steekt de politiek de kop hoofd nog in het zand?”

Europarlementslid Bert-Jan Ruissen (SGP) roept de Europese Commissie ondertussen op om de strikte regels voor wolvenbeheer te versoepelen. Hij wil dat er na de zomer een resolutie komt van het Europees Parlement. „De wolf is niet langer een zeldzame soort in Europa”, zegt Ruissen. Probleemwolven moeten dus bejaagd kunnen worden, vindt de SGP’er. „Ondertussen kan de Nederlandse regering al tijdelijke ontheffing van het jachtverbod aanvragen in Brussel. Andere landen kregen dat al”, zegt Ruissen. „Hopelijk zorgt het proefproces van de Friese boer voor beweging bij de verantwoordelijke minister Van der Wal.”

Sporen

In Friesland lijkt de balans voorlopig nog in het voordeel van de wolf. De bezorgde Fries Jehan Bouma hoort van alle kanten dat de wolf in Nederland zijn draai steeds meer vindt. Aangetrokken door al het grazende vee in de wei laten de roofdieren sporen achter van verscheurde schapen, tot in Limburg toe. Bij kennis- en adviescentrum BIJ12 die de schade afwikkelt komen aan de lopende band meldingen binnen. Tussen 21 en 27 juni werden een kalf en schapen doodgebeten in Simpelveld, Odoorn, Rilland en Ernst. Volgens BIJ12 loopt er een roedel rond op de Noord-Veluwe. En er zijn waarschijnlijk drie paren in het land: één in de regio Drenthe/Friesland en twee op de Veluwe. Ook in Brabant, Limburg en Zeeland zijn wolven actief.

„Nederland is uniek omdat er zo verschrikkelijk veel vee buiten loopt. Voor de wolf is Nederland een snackbar”, zegt Bouma. Schapenboer Terpstra: „Voor de wolf zijn wij de M van McDonald’s.” De twee Friezen hebben steeds grotere zorgen, nu een paartje wolven geen passant blijkt, maar zich in hun provincie permanent gevestigd heeft. Naar verwachting heeft de wolvin snel een nestje. „Het zal de eerste roedel van Friesland zijn”, zuchten Bouma en Terpstra. „We staan aan de vooravond van nog veel meer ellende.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De wolf

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer