Nederland reageert verdeeld op abortusbeslissing VS
In Nederland wordt er op social media verdeeld gereageerd op het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof om het grondwettelijke recht op abortus te schrappen. Terwijl D66-fractieleider Paternotte spreekt over “een ongelofelijk dieptepunt”, reageert NPV-directeur en SGP-senator Van Dijk opgetogen: „Hopelijk wordt deze uitspraak het startpunt voor het garanderen van de allerbeste bescherming aan het prille, kwetsbare menselijk leven én voor de meest liefdevolle en uitgebreide hulp aan alle onbedoeld zwangere vrouwen.”
Het CDA zette vanouds een rem op de legalisering van abortus. CDA-leider en vicepremier Hoekstra spreekt nu echter niet over de levens van ongeboren kinderen, maar over het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen: „Vandaag is een herinnering dat de strijd voor de rechten van vrouwen nooit voorbij is. Nederland maakt zich sterk voor de gezondheid en rechten van alle vrouwen en meisjes over de hele wereld, om te kunnen beslissen over hun eigen lichaam en leven.”
Zijn reactie leverde binnen anderhalve dag 1350 likes op. Menno de Bruyne, voorlichter van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, schreef echter: „De tekst is vast gedicteerd door Sigrid Kaag.”
Kees van Helden, oud-directeur van Stichting Schreeuw om Leven, plaatste een afbeelding van een ongeboren baby en schreef aan Hoekstra: „Kijk even goed naar de afbeelding. Het kind in de baarmoeder is een ander lichaam… Dat zou u als Tweede Kamerlid toch moeten weten.” Van Helden noemt het besluit van de Amerikaanse opperrechters „heel goed nieuws.”
Arthur Alderliesten, de huidige directeur van Stichting Schreeuw om Leven, noemt het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof „bijzonder en historisch. Tijd om het narratief van #abortus als recht te verwisselen voor het narratief van goede hulp bij onbedoelde zwangerschap.”
Ook vanuit zijn eigen partij kreeg Hoekstra kritiek: „Geachte minister Hoekstra, partijgenoot, Hoe zit het met de universele rechten van de mens? In het bijzonder van de ongeboren kinderen? Hebben die ook een recht op hun eigen lichaam en leven? Lijkt mij goede vraag om te overwegen. Hoogachtend, Pieter, CDA-lid.”
Nogal wat reageerders zien een tegenstelling tussen het zelfbeschikkingsrecht waarvoor de minister pleit en de beperkingen die ongevaccineerden het achterliggende jaar zijn opgelegd. Ook het feit dat Hoekstra zich in het Engels uitte, kennelijk om in het buitenland gehoor te vinden, stuit op kritiek.
Onderwijsminister Dijkgraaf (D66) typeert het besluit als achteruitgang: „Deze beslissing herinnert ons eraan dat het pad van de geschiedenis niet altijd omhoog voert en dat verworven rechten zo weer kunnen verdwijnen.”
Dat levert hem een afkeurende reactie van een medestander op: „Ik ben voor abortus, maar dit soort morele verhevenheid bezorgt me kromme tenen. We hebben het hier niet over herinvoering vd slavernij ofzo he.”