BuitenlandAbortus VS
Republikeinen opgetogen en dankbaar

Voormalig vicepresident Mike Pence zei vrijdagavond opgetogen: „Vandaag heeft het leven gewonnen.” Daarmee vertolkte hij de stemming van vrijwel al zijn Republikeinse partijgenoten.

25 June 2022 18:47
beeld AFP, Olivier Douliery
beeld AFP, Olivier Douliery

Volgens Pence heeft de beslissing van het hooggerechtshof „het Amerikaanse volk aan het leven een nieuw begin gegeven.” Hij prees de meerderheid van de rechters die de moed hadden dit besluit te nemen. „Nu we deze tweede kans voor het leven hebben gekregen, mogen we niet rusten en mogen we niet toegeven totdat de heiligheid van het leven is hersteld in het centrum van de Amerikaanse wet van elke staat in het land,” zei de voormalgie vicepresident in een interview met Breitbart.

Ook president Trump noemde de afschaffing van het landelijk recht op abortus „een grootse overwinning voor het leven”. Die was volgens hem alleen mogelijk gemaakt doordat hij drie conservatieve rechters had benoemd. In een gesprek met de zender Fox News zei hij dat „God de beslissing heeft genomen”.

Volgens enkele Amerikaanse media heeft Trump echter privé geklaagd dat het omverwerpen van het abortusbesluit van 1973 de Republikeinen politiek zou kunnen schaden bij verkiezingen. Zijn partijgenoten heeft hij verteld dat ze bij de komende verkezingen moeten benadrukken dat staten hun eigen wetten kunnen bepalen. Tegen enkele van zijn adviseurs zou hij hebben gezegd dat het beperken van abortus beter zou zijn dan het totaal verbieden.

Pence was lang niet de enige Republikein die zich uiterst positief uitsprak over het besluit. Senator Ted Cruz noemde beslissing „een enorme overwinning voor het leven die de levens van miljoenen onschuldige baby’s zal redden. Ze draait een van de meest flagrante afwijkingen van de grondwet terug die de Verenigde Staten ooit hebben gezien.”

Steve Scalise, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, zei: „Sinds de Roe v. Wade uitspraak van 1973 zijn 63 miljoen levens verloren gegaan door gelegaliseerde abortus. Bijna vijftig jaar lang hebben pro-lifers vreedzaam gedemonstreerd, gebeden en juridische en politieke gevechten gevoerd, allemaal gericht op het terugdraaien van een beslissing die nooit had mogen worden genomen. Zoals onze Founding Fathers voor ogen hadden, heeft iedereen recht op deze onvervreemdbare zaken: leven, vrijheid en het nastreven van geluk. De Hoge Raad heeft eindelijk het onrecht rechtgezet.”

De collega van Scalise, afgevaardigde Mayra Flores zei nadrukkelijk God te danken en Cathy McMorris Rodgers beschreef de dag van vrijdag als een bepalend moment voor de „grootste mensenrechtenkwestie van onze generatie.” Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Julia Letlow zei over de zwangerschap van een vrouw: „Gedurende die negen maanden is er sprake van een heilig wonder. Het is iets dat je op elk moment voelt.”

Andere Republikeinse politici waren weliswaar blij maar gematigder in hun reacties. Senator Marco Rubio wees erop dat de strijd nog niet voorbij is. „Zelfs nu het pro-abortus beleid is omvergeworpen, is ons werk nog lang niet voorbij. We kunnen en moeten meer doen voor ongeboren kinderen en hun moeders.”

In sommige Amerikaanse staten met een Republikeinse regering gingen vrijdag al snel over tot een verbod op abortus. De conservatieve staat Missouri deed dat als eerste, ongeveer twee uur na de uitspraak van het hooggerechtshof.

„Missouri is zojuist de eerste in het land die effectief een einde aan abortus heeft gemaakt”, meldde procureur-generaal Eric Schmitt op Twitter. „Dit is een monumentale dag voor de onschendbaarheid van het leven.”

Missouri zal niet de laatste zijn. South Dakota en Indiana hebben ook aangekondigd stappen te zetten om dit te doen en abortusaanbieders in Wisconsin zeggen dat de ingreep daar nu verboden is. Bijna de helft van de staten zal dit naar verwachting in een of andere vorm doen, waarbij dertien staten -voornamelijk in het meer conservatieve zuiden - vertrouwen op bepaalde wetten die vrijwel automatisch van kracht zijn geworden door het besluit van het hof.

Afgevaardigde Christopher H. Smith zei op een vraag van verslaggevers dat zijn partij inderdaad werkt aan een landelijk verbod op abortus. Hij voegde eraan toe dat hij werkt aan de herinvoering van zijn wetsvoorstel, de Pain-Capable Unborn Child Protection Act, die de meeste abortussen na 20 weken zou verbieden - en het zou verlagen tot een verbod van 15 weken. Andere Republikeinse politici aarzelden toen hen werd gevraagd of ze voorstander zijn van een landelijk verbod.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer