Economiestikstofcrisis
Gelderse Vallei zet zich schrap voor boerenprotest

De Gelderse Vallei maakt zich op voor het boerenprotest woensdag in Stroe. Wegen worden afgesloten, scholen gaan dicht en kerkdiensten worden verplaatst.

beeld RD
beeld RD

De gemeente Barneveld stuurde dinsdagmiddag een brief naar omwonenden. De brief meldt dat de actie waarschijnlijk „grote gevolgen” zal hebben voor de bereikbaarheid. De provinciale N310 tussen Harskamp en Stroe zal afgesloten zijn voor doorgaand verkeer. Hetzelfde geldt voor op- en afrit 17 van de A1, aldus de gemeente.

Maandag sprak burgemeester J. Luteijn al zijn zorg uit over de impact van de toeloop naar de gemeente. Hij adviseerde mensen niet de weg op te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is.

De omgeving bereidt zich voor op de verkeerschaos die wordt verwacht. Christelijke basisschool De Bron in Stroe blijft woensdag dicht. Het geplande schoolreisje is uitgesteld.

Ook Rehoboth Onderwijs en Zorg, de reformatorische school voor speciaal onderwijs in Barneveld, en de Barneveldse Eben-Haëzerschool zijn gesloten.

Het Van Lodenstein College en het Johannes Fontanus College in Barneveld bieden ook geen fysieke lessen aan. Wel worden leerlingen die een herexamen moeten doen gewoon op school verwacht.

De Ds. Fraanjeschool heeft besloten haar twee vestigingen open te houden, liet Gijs Nieuwenhuis, directeur van de Barneveldse basisschool, dinsdag weten. De Rehobothschool in Kootwijkerbroek had dinsdagmorgen nog niets besloten.

Diensten verplaatst

De gereformeerde gemeente van Ede wilde de bevestigings- en intrededienst van ds. J. B. Huisman woensdag in Barneveld-Zuid houden. Inmiddels heeft de kerkenraad besloten de diensten te verplaatsen naar de Bethelkerk van de hersteld hervormde gemeente in Lunteren. Omdat er ook rond Lunteren en Ede drukte wordt verwacht, zijn de kerkgangers opgeroepen zoveel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen.

Het Reformatorisch Dagblad wordt in Barneveld gedrukt. Woensdag gebeurt dat een uur eerder dan gebruikelijk.

Trucks

Ook andere bedrijven vrezen voor overlast. Zoals Jonker & Schut, een van de vervoersbedrijven in Barneveld. „Per dag komen hier zo’n honderd trucks om ladingen af te leveren of op te halen”, zegt directeur Jan Schut. „We gaan bekijken hoe we dat aantal woensdag zoveel mogelijk kunnen beperken. Onze eigen transporteurs vertrekken vaak ’s maandags en komen donderdags terug, dus die zullen er niet zoveel last van hebben.” Het Barneveldse transportbedrijf Van Reenen past geen schema’s aan. „Onze chauffeurs vertrekken tussen vijf en zeven uur ’s morgens. Ik neem aan dat ze dan nog vlot de snelweg op kunnen”, zegt directeur Aart Hooijer. „Ik verwacht dat de overheid de snelwegen vrijhoudt.” Bij eerdere boerenacties gebeurde dat niet

De boerenorganisaties achter de manifestatie hebben deelnemers per mail en in appgroepen gewaarschuwd dat het „een vreedzame demonstratie” moet worden. Alcoholgebruik is verboden.

De organisatie wil niet dat tractoren over de snelwegen rijden, zoals bij eerdere acties in Den Haag en de provinciehoofdsteden gebeurde. Op provinciale wegen moeten de actievoerders altijd voorrang geven aan hulpdiensten en rouwstoeten.

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers de verkeersberichten in de gaten te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer