BinnenlandStikstofcrisis
Segers: Stikstofcrisis heeft alles in zich om te ontsporen

De stikstofcrisis heeft „alles in zich om totaal te ontsporen”, stelt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Halvering van de stikstofuitstoot acht hij haalbaar, „maar dat vraagt een zorgvuldig proces.”

Bezorgde boeren bezochten vorige week een avond van de ChristenUnie in Renswoude. Gert-Jan Segers praat met leden tijdens een bezoek aan Boerderij Klein Ubbeschoten. beeld ANP JEROEN JUMELET
Bezorgde boeren bezochten vorige week een avond van de ChristenUnie in Renswoude. Gert-Jan Segers praat met leden tijdens een bezoek aan Boerderij Klein Ubbeschoten. beeld ANP JEROEN JUMELET

Segers nam maandagavond in het NPO Radio 1-programma WNL, na zijn uitspraak over totale ontsporing, ook het woord burgeroorlog in de mond. „We gaan nu schaarste verdelen – schaarste in stikstofruimte, in gezonde lucht, in goede bodem. En dat kan echt, misschien nog net op een beschaafde manier, toch een vorm van een burgeroorlog worden.”

Een burgeroorlog? „Dat is het allerzwartste scenario, wat ik niet realistisch acht”, zegt Segers dinsdagmorgen desgevraagd. „Ik bedoel: dat gaat niet gebeuren.” Maar de stikstofcrisis heeft wel „het trekken van een hele scherpe tegenstelling” in zich. „Aan de ene kant hebben we het belang van de natuur, van gezonde lucht, van goede bodem, van rentmeesterschap”, zegt de CU’er, die wijst op de noodzaak om goed voor de schepping te zorgen. „En dat doen we nu niet.”

De andere kant is, „dat het nu ook gaat om de leefbaarheid van het platteland en de toekomst van boerenbedrijven die er altijd zijn geweest. En waar een jonge generatie klaarstaat die heel graag doorgaat. Ik wil dat zij een toekomst hebben.”

De politiek leider toonde zich in het radioprogramma ook optimistisch: „We hebben alles in ons om dit uiteindelijk in goede banen te leiden”, zei hij.

Segers: „We zullen dit echt samen moeten doen, we zullen dit stap voor stap moeten doen. Dat is een vaardigheid die Nederland heeft, maar het komt er nu wel op aan dat we die vaardigheid inzetten. En dat we dit op zo’n manier doen dat iedereen ziet: hier zijn wel pijnlijke keuzes gemaakt, maar het zijn wel keuzes die in rechtvaardigheid zijn gemaakt, en die wel eerlijk zijn.”

Ongelukkig

De fractievoorzitter van de kleinste coalitiefractie vindt het ongelukkig dat tot nu toe wel doelen voor de landbouw zijn geformuleerd, maar dat nog onduidelijk is wat de luchtvaart, de industrie en het verkeer bijdragen. „Dan kan heel snel de indruk worden gewekt dat dit niet eerlijk is”, zegt hij.

Uit het natuurbeschermingsdoel dat coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU in de formatie afspraken, volgt dat in 2030 de uitstoot van stikstof gehalveerd moet zijn, ten opzichte van 2018. Segers staat voor die reductie met 50 procent. Volgens hem is het technisch, maatschappelijk en economisch mogelijk. „Maar dat vraagt een zorgvuldig proces.”

Om zeep

Intussen keren alle 25 lokale CDA-afdelingen in Overijssel zich in een brief tegen de stikstofplannen van het kabinet. In de brief aan de landelijke partijtop roepen de afdelingen het kabinet op om met nieuwe plannen te komen. „Alle CDA-afdelingen in Overijssel staan niet achter dit voorgestelde beleid. Het plan biedt geen toekomst voor de betrokkenen en de agrarische sector wordt om zeep geholpen”, citeert RTV Oost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Stikstof

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer