Nederlandse klimaatwetenschappers verwachten niet dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot onder de 2 graden. Dat concludeerde Nieuwsuur afgelopen vrijdag na eigen onderzoek.
Het actualiteitenprogramma vroeg 24 Nederlandse klimaatwetenschappers welke temperatuur zij in 2100 het meest waarschijnlijk vinden. Van hen deden er zestien mee en die bleken unaniem in hun verwachting: ze denken allemaal dat het niet lukt de klimaatdoelen van Parijs te halen.
Blijkt nu dat de opwarming echt uit de hand loopt? Nou, dat ligt genuanceerder. De wetenschappers werden door Nieuwsuur enkel bevraagd op hun mening; over hoe ze de klimaataanpak inschatten. Er ligt geen nieuwe informatie op tafel als het gaat om klimaatverandering.
Echter, de inschatting liegt er niet om. Allereerst omdat het niet gaat om een stel koekenbakkers die hun mening geven. De zestien wetenschappers schreven allemaal mee aan het wereldwijd gezaghebbende IPCC-klimaatrapport dat de afgelopen maanden verscheen. En hoewel Nederland tegenwoordig lijkt te bestaan uit 17 miljoen klimaatdeskundigen, virologen of stikstofkenners, is dit de échte crème de la crème van de klimaatwetenschap. Het zijn als het ware de topkoks die aan de bel trekken over de kwaliteit van het eten. Zo’n signaal dien je serieus te nemen. „Deze mensen weten het beste hoe het klimaat ervoor staat”, twitterde NOS-weerman Gerrit Hiemstra.
Geen pretje
Daarnaast liegt de inschatting van de zestien wetenschappers er ook niet om vanwege de inhoud. Niet alleen blijven de 1,5 en 2 graden volgens de ondervraagden buiten bereik, ze verwachten zelfs dat de aarde meer dan 3 graden opwarmt. Daarin staan de Nederlanders niet alleen. In november vorig jaar enquêteerde het wetenschappelijk tijdschrift Nature bijna honderd IPCC-auteurs. Meer dan 60 procent vond een opwarming van 3 graden of meer het meest waarschijnlijk.
Een opwarming van 3 graden is –eufemistisch uitgedrukt– geen pretje. Het betekent allereerst dat de temperatuur boven land gemiddeld zo’n 4,5 graad hoger ligt, omdat het boven de oceanen minder snel opwarmt. Ook zal de helft van de wereldbevolking jaarlijks meer dan twintig dagen per jaar te maken krijgen met een dodelijke combinatie van hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Daarnaast zullen honderden miljoenen mensen van huis en haard verdreven worden omdat de zeespiegel met zo’n 1,7 meter stijgt. En in de Alpen verdwijnt zo’n 90 procent van de sneeuw.
CO2 naar 420 ppm
Dat de opwarming serieus doorzet, bleek afgelopen maand wel uit het nieuws. Na eerder al extreme temperaturen in India heerste de afgelopen dagen ook op het Europese vasteland een uitzonderlijke hitte. Niet eerder steeg het kwik in Frankrijk al zo vroeg in het jaar tot boven de 40 graden. En in mei bereikte het maandelijkse gemiddelde niveau van CO2 in de atmosfeer voor het eerst in de geschiedenis een concentratie van meer dan 420 deeltjes per miljoen (ppm). Een eeuw geleden lag dit nog op ongeveer 300 ppm.
Gerenommeerde wetenschappers bezien het halen van de klimaatdoelen van Parijs dus zeer pessimistisch. Als uitkomt wat deze onderzoekers verwachten gaat klimaatverandering zeker uit de hand lopen. Voorlopig is dat niet zover. In april concludeerde het VN-klimaatpanel nog dat het mogelijk is om in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met de helft te verminderen ten opzichte van 2019. Dan moet het gebruik van fossiele brandstoffen –kolen, olie en gas– wel drastisch worden verminderd.