BuitenlandOekraïne
NAVO-chef en Johnson: Oorlog in Oekraïne kan lang duren

De oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO tegen de Duitse krant Bild am Sonntag. De levering van moderne wapens aan Oekraïense troepen vergroot volgens hem de kans dat de Oost-Oekraïense Donbas-regio wordt bevrijd van Russische bezetting. Ook de Britse premier Boris Johnson zegt dat rekening moet worden gehouden met een lange oorlog.

De zus van omgekomen Oekraïens soldaat Oleksiy Tarasev in rouw bij de begrafenis van haar broer in Lviv. beeld AFP, Yuriy Dyachyshyn
De zus van omgekomen Oekraïens soldaat Oleksiy Tarasev in rouw bij de begrafenis van haar broer in Lviv. beeld AFP, Yuriy Dyachyshyn

„We moeten ons voorbereiden op het feit dat het jaren kan duren. We moeten Oekraïne niet opgeven”, aldus Stoltenberg zondag tegen Bild. „Ook al zijn de kosten hoog, niet alleen voor militaire steun, ook door stijgende energie- en voedselprijzen.”

Tijdens een NAVO-top in Madrid later deze maand wordt een nieuw steunpakket voor Oekraïne besproken. Dat moet het land helpen bij de overgang van oude wapens uit het Sovjettijdperk naar modern westers wapentuig, zei Stoltenberg eerder deze week.

Ook Johnson benadrukt zondag dat andere landen Oekraïne moeten blijven steunen. „Het is van belang dat Oekraïne sneller wapens, uitrusting, munitie en training krijgt dan de aanvaller”, schrijft Johnson in een opiniestuk in The Sunday Times. „Tijd speelt een essentiële rol”, stelt de Britse premier. „Alles hangt ervan af of Oekraïne sneller in staat is om zijn grondgebied te verdedigen dan dat Rusland in staat is opnieuw aan te vallen”.

De premier waarschuwde het Britse volk zaterdag ook al tegen „Oekraïne-moeheid” nu de oorlog voorlopig nog niet ten einde lijkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer