Binnenlandasiel
Kabinet komt met crisisaanpak voor asielopvang

Er komt een crisisaanpak voor de vastgelopen asielopvang, melden bewindslieden Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), Eric van der Burg (Asiel) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Volgens het kabinet is de „gehele migratieketen” verder onder druk komen te staan.

Asielzoekers bij het terrein van de centrale aanmeldlocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). beeld ANP, JEROEN JUMELET
Asielzoekers bij het terrein van de centrale aanmeldlocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). beeld ANP, JEROEN JUMELET

Vanwege die verslechterde situatie is het nodig dat op „hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau” coördinatie en besluitvorming is, aldus het kabinet. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat de organisatie leiden.

De afgelopen weken moesten asielzoekers regelmatig op stoelen slapen in het aanmeldcentrum bij Ter Apel, omdat er te weinig bedden beschikbaar waren. Ondanks dat het Rode Kruis sinds deze week tenten bij het aanmeldcentrum plaatst, zijn er nog steeds niet altijd genoeg slaapplekken. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag moesten asielzoekers op stoelen overnachten.

Het kabinet kwam eerder al met plannen om de druk op de asielketen te verlichten. Zo moet er een tweede aanmeldcentrum komen om Ter Apel te ontlasten. Ook werkt het kabinet aan een wet om gemeenten te verplichten asielzoekers op te vangen. Verder komen er meer opvangplekken beschikbaar, onder meer op schepen.

Specifiek voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kwam er eerder dit jaar ook al een crisisaanpak. Ook voor de corona werd eerder een crisisstructuur opgetuigd waarbij er onder meer vaker overleg plaatsvond tussen verschillende departementen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer