BuitenlandDraagmoederschap

Oorlog Oekraïne weerhoudt draagmoeder niet

Draagmoederklinieken in Oekraïne gingen na de Russische invasie eerst zoveel mogelijk ondergronds. Nieuwe zwangerschappen werden niet opgewekt. Maar vanaf april zijn ze weer op zoek naar nieuwe draagsters. De oorlog in Oekraïne weerhoudt de klinieken niet.

15 June 2022 10:01
Een Oekraïense draagmoeder in Kiev in 2020. beeld AFP, Sergei Supinsky
Een Oekraïense draagmoeder in Kiev in 2020. beeld AFP, Sergei Supinsky

Mensen die met de trein in Kiev aankomen, treffen daar mannen met bordjes ”Biotexcom”. Die staan te wachten op buitenlandse koppels die de oorlog riskeren om hun kind op te halen in de Oekraïense hoofdstad.

Biotexcom is de grootste draagmoederkliniek van Oekraïne. Sinds de oorlog uitbrak, baarden vrouwen daar alleen voor Italiaanse cliënten al negentien kinderen. De kliniek krijgt veel aanvragen vanuit het buitenland, bevestigt een woordvoerder aan het Italiaanse christelijke dagblad Avvenire.

Niet elke Oekraïense vrouw komt in aanmerking voor deze activiteit. Ze moet tussen de 18 en 43 jaar zijn, al eerder een gezond kind ter wereld hebben gebracht en zelf ook gezond zijn. De financiële beloning voor de negen maanden durende baan zijn voor Oekraïense begrippen goed: zo’n 15.000 euro. Een onderwijzer verdient in die tijd maar een derde daarvan.

Geld is ook een belangrijke drijfveer voor de wensouders. Een kind uit Oekraïne is veel goedkoper dan uit de meeste landen waar draagmoederschap is toegestaan.

Daarnaast maakt de liberale wetgeving Oekraïne een interessante bestemming; waar in veel landen de draagmoeder ook op het geboortecertificaat als biologische moeder belandt, is het in Oekraïne mogelijk om de beide wensouders op de geboorteakte te zetten. Dat maakt het aanvragen van een paspoort en de reis naar huis eenvoudiger.

Oekraïne stelt ook eisen aan cliënten. Allereerst moeten het er twee zijn; een man en een vrouw. Alleenstaanden en homoseksuele koppels kunnen in Oekraïne geen kind ‘bestellen’.

Exacte aantallen draagmoederbaby’s zijn niet bekend. Wel schatten experts in dat dit in Oekraïne in ieder geval meer dan 2000 kinderen per jaar zijn. Oekraïne kent zo’n vijftig klinieken die deze dienst aanbieden.

Buiten Oekraïne zijn er wereldwijd weinig alternatieven die zo liberaal zijn als het door oorlog getroffen land. Met name tussen 2012 en 2015 scherpten veel landen hun wetgeving rond draagmoederschap aan. Zo deed Thailand dit nadat een baby met syndroom van Down geboren werd. De Australische ouders lieten als gevolg daarvan het kind achter bij zijn draagmoeder, wat tot wereldwijde controverse leidde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Draagmoederschap

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer