Mens & samenlevingde week

Erik en Jenneke Donkersteeg hebben een huis om te delen

Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur?

10 June 2022 17:19
Erik en Jenneke Donkersteeg. beeld Erik Donkersteeg
Erik en Jenneke Donkersteeg. beeld Erik Donkersteeg

„Tweeënhalf jaar geleden zijn Jenneke en ik met onze twee adoptiezoons en pleegdochtertje vanuit Veenendaal naar Overberg verhuisd. Een ruime woning in een rustige omgeving, perfect voor het starten van een gezinshuis. Al snel kwamen er kinderen bij. Nu, met zeven kinderen, is ons huis vol. We kiezen bewust voor kleinschaligheid, omdat wij vinden dat een vaste verzorger van groot belang is voor de kinderen. Dat is de kracht van een gezinshuis vergeleken met een instelling.

18324020.JPG
beeld Erik Donkersteeg

Ik heb me de gastvrijheid die bij pleegzorg hoort echt eigen moeten maken. Bij Jenneke gaat dat meer vanzelf. Ik heb meer dan twintig jaar in het bankwezen gewerkt, deed dat met plezier en toewijding, maar verlang er niet naar terug. Hier ligt nu mijn taak. Bij de bank hoorde ik vaak mensen zeggen dat ze weleens iets anders zouden willen. Je kunt die stap dus daadwerkelijk zetten.

Een gezinshuis is een plaats waar de zorg voor pleegkinderen een dagtaak is. Vergeleken met gewone pleegzorg is er bij gezinshuiskinderen vaker sprake van complexere problematiek. Nadat we twee adoptiekinderen hebben gekregen, zijn we ons gaan richten op pleegzorg. Ook in eigen land wordt er voor veel kinderen een plekje gezocht. Ons eerste pleegkind kwam uit een gezinshuis, zo kwamen we in aanraking met dat concept. We waren beiden gelijk enthousiast en het leek ons mooi om zoiets in de toekomst ook te gaan doen.

Met dat idee in ons achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar een groter huis. Tijdens het aanschaftraject lazen we Hebreeën 13: „Vergeet de herbergzaamheid niet.” En: „Vergeet de weldadigheid en de mededeelzaamheid niet.” Toen wisten we: we mogen dit, met Gods hulp, gaan doen. Dit is een huis om te delen.

Over het algemeen zijn de kinderen elkaars maatjes, maar er is –net als in een gewoon gezin– soms ook frictie. Daarnaast is er een bepaalde hulpvraag vanuit de kinderen. Soms loop je ook tegen je eigen grenzen aan, maar we kunnen altijd terugvallen op onze gedragswetenschapper.

Ik zou iedereen die de mogelijkheden heeft voor pleegzorg willen vragen erover na te denken. Dit kan ook voor alleen weekenden of vakanties. Er is veel behoefte aan, ook voor kinderen met een reformatorische achtergrond.”

18324013.JPG
beeld Erik Donkersteeg


Meer over
De Week

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer