Bidstonden in VS om „massamoord van ongeboren kinderen” te stoppen
Iedere vrijdag komen gedurende de maanden mei en juni leden van de Bethlehem Baptist Church in Minneapolis bijeen om te bidden voor de rechters van het Amerikaanse hooggerechtshof. Die rechters moeten binnenkort een uitspraak doen over het recht op abortus.
„Bid mee opdat het ongeboren leven in Amerika beter beschermd wordt”, staat op de uitnodiging voor de gebedsdienst. De hoop is dat een arrest van 1973 wordt herroepen. Bijna vijftig jaar geleden kregen vrouwen in heel Amerika door dat vonnis het recht om te kiezen voor een abortus. Als de opperrechters daar nu op terug komen, is in de VS het weghalen van een vrucht uit de baarmoeder geen vanzelfsprekendheid meer. „We smeken God van week tot week of Hij de opperrechters moed en standvastigheid wil geven”, zegt Kevin Falrip, een van de vaste deelnemers.
Doorgaans bezoeken zo’n tweehonderd leden van de Bethlehemkerk de wekelijkse bidstond. Onder hen is ook vaak de emeritus predikant van de gemeente, John Piper, die ook in Nederland bekend is. „Het gaat om een zaak van leven en dood,” zegt hij in een wervingsspotje.
De bidstonden in de megakerk van Minneapolis zijn deze maanden in de VS geen uitzondering. Verschillende prolife-organisaties hebben de handen ineengeslagen en een landelijke gebedsoproep gedaan. Hun slogan is: ”Op de knieën”.
In de wervingsfolder staat: „Hoewel verschillende uitkomsten mogelijk zijn, is ons gebed dat Roe v. Wade (de uitspraak van 1973, WK) zal worden vernietigd en dat levens zullen worden gered.”
Genade
„Met de actie ”Op de knieën” vragen we God om Zijn genade en gunst”, zegt een woordvoerder. „We streven ernaar om ons aan te sluiten bij de tientallen mensen die trouw hebben gebeden en dapper hebben gewerkt voor de ongeborenen. Of je nu al tientallen jaren met dit werk bezig bent of dat vandaag je eerste dag is, we heten je welkom om met ons mee te bidden.”
Mensen die willen deelnemen aan de actie kunnen een gebedsgids opvragen of een speciaal telefoonnummer kiezen waardoor men deelneemt aan een gebedsgroep.
”Op de knieën” is niet het enige initiatief dat het gebed voor herroepen van het abortusvonnis wil bevorderen. Een groep van rooms-katholieken, oosters-orthodoxen en protestanten doet hetzelfde met de oproep ”Bid voor Dobbs”. Daarmee wordt bedoeld de wet van de staat Mississippi die strengere regels voor het afbreken van zwangerschap wil invoeren. Ook deze groep christenen roept op om de komende weken dagelijks te bidden, „opdat de opperrechters het ongeboren leven beschermen.” „In heel Amerika worden deze weken bidstonden gehouden. God kan dat gebed verhoren en de massamoord van ongeboren kinderen stoppen”, schrijven de initiatiefnemers van ”Bid voor Dobbs”. „Wat wij mensen tientallen jaren voor onmogelijk hielden, kan God nu zomaar ineens doen. Hij is een God van wonderen.”
Particulier
Opvallend is dat van weinig protestantse denominaties de kerkelijke leiding heeft opgeroepen tot gebed. Het zijn in die kringen vooral individuele predikanten en particuliere organisaties die dit hebben gedaan. Dat ligt anders bij de Rooms-Katholieke Kerk. De aartsbisschoppen hebben de parochianen opgeroepen te vasten en te bidden zodat het abortusbesluit van 1973 vernietigd wordt. „We moeten bidden voor de bekering van de harten en geesten van degenen die pleiten voor abortus en voor een cultuur van het leven in de VS”, zo staat in de bisschoppelijke oproep.
Veel rooms-katholieke parochies hebben sinds begin mei extra beveiligers of lokale politiediensten ingeschakeld omdat abortusdemonstranten dreigden de diensten te verstoren. Volgens het landelijk bureau van de Rooms-Katholieke Kerk bleef het aantal incidenten beperkt. Demonstranten onderbraken missen in kerken in Los Angeles en San Francisco. Er waren ook confrontaties met bewakers en politie bij een kerk in Seattle. Een parochie in Fort Collins, Colorado, werd beklad met spuitverf met de tekst ”My Body My Choice” (mijn lichaam, mijn keuze).
Afgelopen zondag verstoorde een kleine groep vrouwen de dienst in de Lakewood Church, een megakerk met ruim 35.000 zitplaatsen in Houston. Juist toen voorganger Joel Osteen de preek wilde beginnen, trokken de vrouwen hun bovenkleding uit en scandeerden ze leuzen.
Rondetafelgesprek
Vicepresident Kamala Harris heeft maandag in Los Angeles een rondetafelgesprek gevoerd met vertegenwoordigers van diverse religies. Doel van het gesprek was volgens haar „de handhaving van de reproductieve rechten en een vuist te maken tegen de epidemie van haat die Amerika in haar greep houdt.”
Deelnemers waren pastor Demetries Edwards van de Church of God in Oakland; rabbijn Dara Frimmer uit Los Angeles; Sikh burgerrechtenadvocaat Nitasha Kaur Sawhney; Claire Lipschultz, vice-voorzitter van de Raad van Joodse Vrouwen; ds. Young Lee Hertig, uitvoerend directeur van de Innovative Space for Asian American Christianity en anderen.
Harris zei dat „deze geloofsleiders representatief zijn voor veel verschillende religies, veel verschillende gemeenschappen en een gemeenschappelijk doel hebben, namelijk genezing, hoop en een gevoel van gemeenschap brengen aan alle mensen.” In haar openingswoord zei Harris dat „we geloof nodig hebben. We hebben vertrouwen nodig in elkaar, in onze natie en in onze toekomst.” Opvallend was dat ze de Naam van God niet noemde en het woord abortus vermeed.