Kerk & religie

Jongerendag GGiN: hoop voor nageslacht in benauwde tijd

„Je moet niet op de wereld willen lijken. Je moet niet op Gods volk willen lijken. Je moet op Christus willen lijken.”

Van onze correspondent
7 June 2022 09:43
De jongerendag van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, zaterdag in Elspeet, trok ongeveer 550 bezoekers. beeld André Dorst
De jongerendag van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, zaterdag in Elspeet, trok ongeveer 550 bezoekers. beeld André Dorst

Dat zei ds. D. E. van de Kieft maandag tijdens de landelijke jongerendag die was georganiseerd door het deputaatschap opvoeding, onderwijs en catechese (DOOC) van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN). De bijeenkomst in Elspeet was de derde landelijke jongerendag van het kerkverband en de eerste onder verantwoordelijkheid van het deputaatschap.

De dag met maaltijd trok veel jeugd. Er hadden zich 400 jongeren opgegeven, maar er kwamen er ongeveer 550, zodat het kerkgebouw nagenoeg vol was. Het thema luidde ”Vijf voor twaalf? Letten op de tekenen des tijds”.

Volgen

Ds. Van de Kieft, predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, sprak over ”Naar binnen zien”, naar aanleiding van een gedeelte uit 1 Johannes 2, over het niet liefhebben van de wereld. Ds. Van de Kieft: „Liefde tot de wereld gaat niet samen met liefde tot God. De wereld met haar begeerlijkheden gaat voorbij.”

Hij waarschuwde tegen de begeerten des vleses. „Veel jongeren zijn besmet door kijken naar porno. Het is zielsverwoestend.”

Over de begeerlijkheid der ogen zei hij: „We hebben steeds meer nodig omdat we steeds meer zien. We kijken sterk naar elkaar, naar elkaars auto’s en vakanties. Het is een zegen als je tevreden bent.”

Onder de grootsheid des levens verstaat de predikant het streven naar eer en roem, dat hij betitelde als hoogmoed.

Zijn conclusie was dat jongeren niet op de wereld moeten willen lijken. Verder zei hij ook dat ze niet zozeer op Gods volk moeten willen lijken, maar op Christus. „Wij kunnen van onszelf echter niet op Christus lijken, want we zijn zo zondig. Als je dat inleeft, zie je dat je het oordeel waardig bent. Als je de liefde van Christus mag kennen en Hem mag volgen, verandert alles.”

Ds. Van de Kieft weet dat sommigen op social media veel volgers hebben. „Zij hebben of het geld of zichzelf op het oog”, zei hij daarover. „Christus heeft niet Zichzelf op het oog. Wie is volger van Jezus? Als je Hem mag volgen, strijd je met Hem en overwin je met Hem.”

Waakzaam

L. van der Tang sprak over ”Om je heen zien”, naar aanleiding van Eutychus uit Handelingen 20. Hij zei dat het belangrijk is om waakzaam en bereid te zijn nu er zich zo veel tekenen der tijden voordoen. De ouderling van de gereformeerde gemeente in Nederland te Rhenen wees erop dat ook jongeren „die hier met wrevel zitten” en jongeren „die niet weten hoe het moet” bekeerd kunnen worden. „Heden, zo gij Zijn stem hoort, verhardt uw hart niet, maar laat u leiden.”

Ouderling A. Bolier van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet sprak over ”Omhoog zien”, naar aanleiding van twee gelijkenissen uit Lukas 18:1-14. „Geef de moed niet op, als je niet terstond verhoord wordt”, zo citeerde hij een kanttekening bij de Statenvertaling. „Blijf roepen. De enige reden dat een verloren zondaar gaat roepen, is de uitverkiezing.”

Daarna stelde hij de vraag: „Hoe weet je dat je uitverkoren bent?” Bolier: „Als Christus alles voor je is, is dat het beste bewijs. Je kunt niet verzekerd zijn van je uitverkiezing zonder Christus. Hij is de spiegel van de verkiezing. Uitverkoren zijn zij die dag en nacht tot Hem roepen omdat ze nood hebben.”

Hij haalde een uitspraak aan van ds. W. C. Lamain, predikant van de Gereformeerde Gemeenten: „Roep maar, als je nood hebt. Zucht maar, als je niets kunt zeggen. En kijk maar omhoog, als je niet kunt zuchten.”

Opwekking

Tijdens de beantwoording van vragen zei Bolier desgevraagd te verlangen naar een opwekking, en dat dit ook kan, omdat God soeverein is. Hij voegde eraan toe dat er van Gods volk geweest zijn die hoop hadden voor het nageslacht.

Ds. Van de Kieft beaamde dat. Hij herinnerde zich hun woorden dat God rijkelijk zal werken in het nageslacht, al zou het in de benauwdheid der tijden zijn.

Op de vraag of het „vijf voor twaalf” is, antwoordde Van der Tang hierover geen voorspelling te kunnen doen, omdat Gods Woord zich niet laat narekenen. „Wel geloof ik dat het vijf voor twaalf is. Of we moeten spoedig sterven, of Christus zal spoedig wederkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer