Statushouder moet tot 21e verjaardag worden geholpen, vindt Kinderombudsman
Alleenstaande minderjarige statushouders worden zodra ze achttien zijn te veel aan hun lot overgelaten. De steun moet doorlopen tot de 21e verjaardag.
Dat zeggen de organisaties van de Kinderombudsman en de Nationale ombudsman in hun rapport ”Alleen volwassen worden” dat woensdag verscheen. De regie zou moeten liggen bij één ministerie.
„De begeleiding tot 18 jaar is te kort en te weinig intensief om hen voor te bereiden op zelfstandigheid in onze samenleving”, zeggen de organisaties. Het gaat om jeugdigen die zonder hun ouders naar Nederland zijn gekomen, vooral uit Syrië en Eritrea. „Vaak zijn ze getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt in het land van herkomst en tijdens de vlucht”, aldus de organisaties. Tot hun achttiende verblijven ze in een opvanggezin of een woonlocatie en krijgen ze dagelijkse begeleiding, maar als ze achttien worden en wettelijk volwassen, houdt dat dus opeens op.
„Als ze achttien worden valt de begeleiding vanuit de overheid weg en moeten ze alles zelf regelen, zoals woonruimte, een inkomen en een opleiding”, aldus de instituten. Ze hebben vaak helemaal geen vangnet. Ook lukt zo’n opleiding soms niet door een taalachterstand. Alles bij elkaar geeft dit veel kans op een opeenstapeling van problemen, waarvan de jongeren lang last kunnen houden.
Het is geen nieuwe kwestie, zegt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. „Het is nu tijd voor een structurele oplossing, zodat zij een reële kans krijgen om mee te doen aan de Nederlandse samenleving.”
Gemeenten kunnen bepalen of ze nog extra begeleiding aanbieden, maar dat gebeurt niet overal even enthousiast. Zij moeten samen met hulpverleners en de jongere een toekomstplan maken, vinden de ombudsmannen, en zorgen dat ze voorlopig voldoende inkomen hebben.
Opvangplekken
De veiligheidsregio’s zijn nog druk aan het zoeken naar in totaal 3750 extra opvangplekken voor asielzoekers. In de komende dagen hopen ze die te vinden, laten meerdere regio’s weten. Via het Veiligheidsberaad kregen de 25 regio’s maandag de opdracht om zo snel mogelijk 150 plekken elk te vinden. Dit moet de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel verminderen.
Diverse veiligheidsregio’s geven aan met gemeenten in gesprek te zijn over nieuwe opvangplekken. De meeste regio’s kunnen nog geen duidelijkheid geven waar er plekken beschikbaar zijn. Zo ving de regio Noord-Holland Noord eerder asielzoekers op in het aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Alkmaar. Maar die plek met weinig voorzieningen en veldbedjes is niet geschikt voor een verblijf van enkele weken, aldus de veiligheidsregio. „We denken eerder aan bijvoorbeeld een hotel of recreatiepark. Op dit moment zijn we met gemeenten in gesprek over potentiële locaties.”