Economie

Een helpende hand voor statushouder en nieuwkomer

Rachid Harchaoui (43) begon samen met zijn broer Abdel het Expertisecentrum Ondernemerschap Statushouders en Nieuwkomers (EOSN) in Utrecht. Doel is om nieuwkomers in Nederland te helpen bij de start van hun bedrijf. Vijf vragen.

Bastiaan van Soest
23 February 2022 19:29
Veel startende ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. beeld iStock
Veel startende ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. beeld iStock

Wat is het Expertisecentrum Ondernemerschap Statushouders en Nieuwkomers?

„Het is een expertisecentrum waar we veel ervaring op het gebied van ondernemerschap hebben gebundeld. Die ervaring gebruiken we om statushouders en nieuwkomers in Nederland te helpen.

Denk daarbij vooral aan praktische hulp en ondersteuning bij het starten van een bedrijf, de inschrijving bij de Kamer van Koophandel of het opzetten van een goede administratie. We begeleiden nieuwkomers op weg naar het zelfstandig ondernemerschap.”

Waarom bent u dit expertisecentrum begonnen?

„In het verleden hebben we wel eerder ondernemers begeleidt. We zien dat nieuwkomers steeds vaker tussen wal en schip vallen. Er is sprake van een cultuurverandering en andere wet- en regelgeving.

Veel startende ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. En dat is jammer, want het zijn vaak gedreven mensen die hoog opgeleid zijn in het land van herkomst. Hier lopen ze dan vast op het feit dat ze niet weten waar ze terecht kunnen met hun vragen en hoe ze wegwijs worden in verschillende procedures.

Daarnaast hebben gemeenten ook zo hun eigen zorgen. De begeleiding van een startende ondernemer vinden ze veelal lastig. Ze zijn er ook niet in gespecialiseerd. Wij proberen daar een rol in te spelen door een brug te slaan tussen gemeenten en cliënten.”

Wat doen jullie concreet als er een statushouder of nieuwkomer aanklopt?

„Cliënten die bij ons binnenkomen kunnen kiezen uit een 
groepstraject of individueel traject. In beide gevallen duurt een traject gemiddeld zo’n tien weken. In die weken krijgt de cliënt een ondernemerscursus waarbij heel veel aspecten van het ondernemerschap aan de orde komen.

Denk bijvoorbeeld aan marktonderzoek doen, een boekhouding opzetten, administratie bijhouden, persoonlijke ontwikkeling en het schrijven van een ondernemingsplan. Ook helpen we het aanvragen van Bijstand voor zelfstandigen (Bbz), wat nodig is om vanuit een uitkering een onderneming te beginnen.

Iedere cliënt krijgt een coach toegewezen die dezelfde achtergrond heeft en de begeleiding vormgeeft. Na gemiddeld drie tot vier maanden is een nieuwkomer dan in staat om als zelfstandig ondernemer te kunnen functioneren.”

Hoe komt een statushouder of nieuwkomer bij jullie terecht?

„In het kader van begeleiding naar ondernemerschap sturen gemeenten cliënten naar ons toe. Dat komt voornamelijk door mond-tot-mondreclame en ons eigen uitgebreide netwerk. Als je iemand helpt en coacht, gaat het al snel als een lopend vuurtje rond.

Veel nieuwkomers hebben hier hun eigen netwerk, voornamelijk van landgenoten. Vaak is dat een hechte groep en de meeste nieuwkomers in Nederland ervaren dezelfde problemen.”

Waar lopen startende ondernemers in Nederland vooral tegen aan?

„Dat gaat dan bijvoorbeeld om een vergunning van de gemeente die nodig is om te kunnen gaan doen wat ze graag willen: ondernemen. Hoe vraag je zo’n vergunning aan?

Ook over de Belastingdienst is er de uitleg nodig. Zo moet een ondernemer in Nederland iedere drie maanden btw-aangifte doen.

Ook dien je alle bonnetjes goed te bewaren, dat zijn veel mensen uit andere culturen helemaal niet gewend om te doen.

Verder hebben veel starters een ondernemingsplan nodig, voordat je aan de slag kunt. Als je dat nog nooit gemaakt hebt, is dat best lastig. Wij helpen daarbij.

Tot slot besteden we aandacht aan de groei van het bedrijf. Hoe geef je jouw bedrijf een boost en wat komt daar vervolgens nog allemaal bij kijken?

We merken dat de groep nieuwkomers uit Syrië, Afghanistan en Iran alleen maar groeit. Er zijn veel ondernemers bij die graag in Nederland aan het werk gaan. Die bieden wij een helpende hand in hun zoektocht naar zelfstandigheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer