Vrouwen mogen in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) niet bevestigd worden in de ambten van diaken, ouderling of predikant. Dat besloot de synode van de CGK, deze week in Nunspeet bijeen, vrijdagmorgen.
Deputaten kerkorde en kerkrecht gaan zich wel bezinnen op de vraag op welke manier een diaconessenambt in de gemeente vorm zou kunnen krijgen.
Ter tafel lag een tweetal commissierapporten: een meerderheidsrapport dat voorstelde kerkelijke ambten niet te openen voor vrouwen, en een minderheidsrapport dat het omgekeerde wil. Over beide rapporten vergaderde de synode donderdag de gehele dag. Ook brachten vijf (emeritus) hoogleraren een preadvies uit.
Donderdagavond, na de synodevergadering, hebben commissieleden die het minderheidsstandpunt huldigen nog gesproken met commissieleden die het meerderheidsstandpunt delen, vertelde ds. N. C. Smits (Purmerend), rapporteur van het minderheidsstandpunt, vrijdagmorgen aan de vergadering. „Maar het is niet gelukt tot elkaar te komen.”
Volgens ds. Smits zullen classes „voorzichtig moeten zijn” met het eventueel onder censuur stellen van kerkenraden die al vrouwen in het ambt hebben bevestigd of dat –tegen het synodebesluit in– nog zullen gaan doen. „Censuur gaat altijd over grove, openbare zonden.” In die categorie valt dit handelen niet, vindt ds. Smits.
De generale synode vindt dat er verder onderzoek nodig is hoe de kerken moeten omgaan met gemeenten die vrouwen in het ambt bevestigen. Classes worden opgeroepen „geduldig en in liefde” het gesprek aan te gaan en vermaan –geen tucht– toe te passen als kerken op het gebied van ”vrouw en ambt” eigen wegen gaan.
Tegelijk kunnen kerkleden die op het punt van de vrouw in het ambt een visie hebben die afwijkt van de synodale besluiten, „hun plaats in de kerken voluit blijven innemen, maar van hen mag verwacht worden dat zij zich voor de kerkelijke praktijk voegen naar de besluiten van de synode.”