live
Kerk & religieLiveblog Synode CGK
CGK wijzen vrouw in ambt af

Vrouw en ambt, kerkelijke eenheid, benoemingen aan de Theologische Universiteit Apeldoorn: dat zijn onder meer de onderwerpen waarover de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) deze week in Nunspeet vergadert. De kerkredactie houdt een liveblog bij.

Redactie kerk

Advertentie

Vergadering gesloten

Het besluit zal in een deel van de kerken „met teleurstelling, misschien zelfs met boosheid en verbittering, worden ontvangen”, zegt preses ds. J. G. Schenau. „Het is ons als synode niet gelukt unaniem een besluit te nemen. Maar binnen de gegeven kaders hebben we gedaan wat we konden. We hebben met elkaar in een goede geest kunnen overleggen. Misschien kunnen we dat meenemen naar de classes en vergaderingen.”

Hij hoopt dat „zusters niet ontmoedigd raken om met hun gaven in de gemeenten te dienen.” De predikant uit Nunspeet zegt ook dat hij de gemeenten „die hun plaats in het kerkverband heroverwegen”, niet wil en kan missen. „We moeten eenheid zoeken bij het hart van het Evangelie.”

De vergadering wordt gesloten.

Slotstemming

Tot slot spreek de synode zich nog een keer uit over het totale voorstel van de meerderheid van de commissie over vrouw en ambt. Ook hier is de uitslag: 32 voor en 19 tegen.

Zesde en laatste stemming: Geen vrouwelijke ambtsdragers

Tot slot besluit de synode over het voorstel van de meerderheid van de commissie die zich boog over vrouw en ambt. Een meerderheid van de synode, bestaande uit 32 afgevaardigden, schaart zich achter de uitspraak “dat er in de Christelijke Gereformeerde Kerken geen plaats is voor een praktijk van vrouwelijke ambtsdragers, zolang de kerken daarvoor gezamenlijk op grond van de Schriften geen ruimte zien.” 19 afgevaardigden stemmen tegen dit voorstel. Wel komt er overigens een onderzoek naar het diakonessenambt.

Hiermee is de belangrijkste stemming van de generale synode van de CGK voorbij en is er een (voorlopig) einde gekomen aan een ingrijpende en lang slepende discussie.

Vijfde stemming: Eigenzinnigheid

De synode stemt met 39 stemmen voor en 12 tegen voor een aantal uitspraken over kerkelijke eenheid en verdeeldheid. Hiermee spreekt zij onder meer uit „dat kerkelijke eenheid zich nooit verdraagt met plaatselijke eigenzinnigheid, en dat deze laatste –op punten waar het gezamenlijk verstaan van de Schrift in het geding is– op zichzelf censurabel is.” Ook bepaalt de synode hiermee dat er „een taakgroep” ingesteld moet worden „die het onderlinge gesprek op verschillende niveaus stimuleert, onder andere door het rapport van de commissie kerk-zijn beschikbaar te maken en handvatten te bieden voor een goede bespreking.”

Vierde stemming: Zonde

De CGK-synode verwerpt een amendement van ds. A. A. Egas (Damwoude) om het afwijken van besluiten van de generale synode niet alleen „af te keuren” te noemen, maar ook „zonde”.

Derde stemming

Daarna volgt een derde, hoofdelijke stemming. Nu over het voorstel van de minderheid van de commissie die zich de achterliggende tijd boog over het thema vrouw en ambt. Het voorstel houdt in „op dit moment nog geen nieuw besluit te nemen over de vraag of alle ambten opengesteld kunnen worden voor zusters, omdat eerst diepere geestelijke problemen van polarisatie in het onderling kerkelijk samenleven onder ogen gezien moeten worden.” Ook houdt het in dat de classes opgeroepen worden “de gemeenten die de ambten reeds hebben opengesteld voor zusters en samenwerkingsgemeenten die hiertoe besluiten geduldig te dragen.”

Tot slot moet er, volgens dit voorstel, een beraad “Kerkelijk Samenleven” worden samengeroepen, dat in de huidige kerkelijke situatie moet „zoeken naar nieuwe kerkelijke eensgezindheid.” Het voorstel wordt verworpen met 19 stemmen voor en 32 stemmen tegen.

Tweede stemming

Daarna stemt de synode over het voorstel van ds. J. Oostenbroek (Dronten) en anderen om de commissie die zich boog over het thema vrouw en ambt en die de achterliggende maanden niet tot overeenstemming kon komen, te vragen nog een „ultieme poging om, omwille van het heil van de kerk, omwille van Christus Zelf, tot één voorstel te komen.” Ook dit voorstel wordt door de synode verworpen, te weten met 10 stemmen voor en 41 tegen.

Eerste stemming

De eerste stemming gaat over een voorstel van ouderling Hijmissen (Lelystad) en anderen om als synode uit te spreken „dat het plaatselijke kerken vrijstaat de ambten al dan niet te openen voor zusters.“ Tot dit voorstel behoort ook dat kerkenraden die op dit besluit vooruit hebben gegrepen, gevraagd wordt uit te spreken dat zij “hieraan verkeerd hebben gedaan.” De synode verwerpt dit voorstel met 16 stemmen voor en 35 stemmen tegen.

Amendementen

De synode bespreekt diverse amendementen die zijn ingediend op het meerderheidsvoorstel over vrouwen in kerkelijke ambten. Ouderling Naaktgeboren trekt zijn amendementen inzake tuchtoefening richting kerkenraden die wél vrouwen in ambten bevestigen, in. Ds. J. Oostenbroek handhaaft zijn voorstel om meerderheid en minderheid de komende tijd nog met elkaar in gesprek te laten gaan wel.

Commissie doet nog „ultieme poging” voor één voorstel

Rapporteur ds. A. Versluis (Ede) van de meerderheid van de commissie die zich over het thema vrouw en ambt heeft gebogen, loopt de voorstellen langs die synodeleden donderdag hebben ingediend. Zo stelt ouderling A. J. van der Wekken (Leerdam) dat als gemeenten op het gebied van vrouw en ambt eigen wegen gaan, afgevaardigden slechts als waarnemer aan de classis mogen deelnemen, tot de generale synode een besluit heeft genomen over hoe er in dergelijke situaties gehandeld dient te worden.

De commissie vindt dat „te ingrijpend”, zegt ds. Versluis, en wil ruimte geven aan gesprekken over kerk-zijn en „geen onnodige blokkades opwerpen.”

Ouderling R. B. J. Naaktgeboren (Rotterdam-Kralingen) stelt voor dat een classis de weg van gesprek en vermaan „met oproep tot bekering” dient te gaan als gemeenten vrouwen in het ambt benoemen.

Ds. Versluis vindt die aanvulling niet nodig. „Vermaning is altijd een oproep tot bekering om terug te keren.”

Het meerderheidsrapport wordt op verschillende punten aangepast. Dan zegt rapporteur ds. N. C. Smits dat de minderheid van de commissie een passage uit het meerderheidsrapport onderstreept: „Broeders en zusters die op het punt van ”vrouw en ambt’ een visie hebben die afwijkt van de synodale besluiten, hun plaats in de kerken voluit kunnen blijven innemen.”

Hij benadrukt het belang van het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. „Naar onze overtuiging is vrouw en ambt een bijzaak. Dit is iets tussen kerkenraden en God.”

De minderheid steunt het voorstel van ouderling W. Hijmissen (Lelystad) om uit te spreken dat de visie „dat de ambten opengesteld kunnen worden voor zusters met de kennis van nu niet onschriftuurlijk is en dat er daarom geen grond is om de openstelling van de ambten te veroordelen.” Het staat plaatselijke kerken vrij de ambten al of niet te openen voor vrouwen.

Ds. J. Oosterbroek (Dronten) stelt voor dat de commissie nog een „ultieme poging” doet tot één voorstel te komen. „Dat is op zich een goed streven”, reageert ds. P. D. J. Buijs (Nunspeet), „maar we hebben 24 dagen met elkaar gesproken. We hebben al een ultieme poging ondernomen.”

Besluit
IMG_5854.jpg
beeld RD

De laatste synodedag van deze week is begonnen. Na de opening gaan de synodeleden verder met de bespreking van de rapporten over vrouwelijke ambtsdragers. Het is de bedoeling dat er deze morgen een besluit wordt genomen.

Agenda

De vierde en laatste dag van de generale synode van de Christelijk Gereformeerde Kerken begint om 09:15 uur. De volledige agenda van de synode is te lezen op de website van de CGK.

Conceptagenda CGK-synode 2022 by RD on Scribd

Vorige liveblog

Het liveblog van donderdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Synode CGK

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer