Cultuur & boeken
Kwetsbare inkijkjes in een rijk leven

Een rijk gevuld boek, boordevol levenswijsheid, persoonlijke verhalen en foto’s: dat is ”Scherven en genadegoud” van Jonneke Oskam, schrijver en fotograaf van beroep.

Anne-Minke Hakvoort
beeld RD
beeld RD

Het is het relaas van haar eigen levensweg, van klein meisje, geboren in Zuid-Afrika, tot opgroeiende tiener en getrouwde vrouw, met verre reizen, dromen en verlangens, een missie en een moestuin.

Oskams leven ging door diepe dalen, waar ze de lezer kwetsbare inkijkjes in geeft, scherfjes van pijn en rouw. Maar ze kent ook een overvloed aan genade en genezing. Het is zoals bij de Japanse kunstvorm kintsugi, waarbij scherven aardewerk aan elkaar gelijmd worden met goudverf en het uiteindelijke product mooier is dan het oorspronkelijke. Dat beeld zie je ook terug op de omslag van het boek: de gouden lijnen lichten op.

Naast haar persoonlijke verhaal zijn er indrukwekkende foto’s, die getuigen van schoonheid en levenskunst. Verder zijn er ook gedichten en spreuken van diverse auteurs opgenomen, die blijven haken en met je meegaan. ”Scherven en genadegoud” is geen roman of fotokijkboek, meer een koffietafelboek. Je kunt het telkens even pakken en weer wegleggen, de gedeelde levenswijsheid tot je nemen en laten bezinken. Het is bovenal een loflied vol verwondering en dankbaarheid tot God, de Schepper en liefdevolle hemelse Vader, waarin het verlangen doorklinkt dat de lezer ook in deze genade mag delen. Het boek heeft een groot formaat en de inhoud is afgedrukt op zwaar papier, wat een luxe uitstraling geeft.

Boekgegevens

”Scherven en genadegoud”, Jonneke Oskam-Hoogendam; uitg. in eigen beheer; 232 blz.; € 39,95

www.schervenengenadegoud.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer